Bijgewerkt: 29 maart 2024

Bach's Hohe Messe in Kruiskerk Amstelveen op 21 mei 2016

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
12-05-2016

Bach's zwanenzang op het terrein van de kerkmuziek is de Hohe Messe (mis in b-mineur, Latijnse mis). Op zaterdag 21 mei 2016 om 20.15 uur wordt deze uitgevoerd door het Bach Ensemble Amsterdam in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a. Het koor en orkest, dat bestaat uit zeer goede amateurmusici uit het hele land, die gecoacht worden door barokspecialisten. Dirigent is Paulien Kostense.



Er zijn enkele jonge vocale solisten - Esther Kouwenhoven (sopraan), Eske Tibben (alt), Pablo Gregorian (tenor) en Bas de Leeuw (bas) -aangetrokken, die hiermee aan het begin van hun carrièremogelijkheden krijgen die normaliter alleen zijn weggelegd voor zangers van naam. Ook zij zijn in hun voorbereiding begeleid door ervaren vocalisten. De toegang is € 17,50 (jongeren € 10,-), een drankje in de pauze is hierbij inbegrepen. De kerk is vanaf 19.30 uur open. Kaarten kunnen gereserveerd worden via cantate@kruiskerk-amstelveen.nl. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Aan het eind van zijn leven laat Johann Sebastian Bach in de Hohe Messe een overzicht en samenvatting klinken van zijn ongekende compositorische kwaliteiten. Of het zeer complexe werk, met onder andere dubbelkorige delen, aria's, fuga's en duetten, gemaakt is voor een bepaalde gelegenheid, is onbekend. Er is geen opdrachtgever, bij Bach's leven is het niet uitgevoerd en het is vanwege de lengte (een uitvoering duurt twee uur) niet geschikt voor een kerkdienst. De Hohe Messe wordt gezien als Bach's kerkmuzikale testament en als hoogtepunt en afronding van het tijdperk van de barok.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.