Bijgewerkt: 19 april 2024

BAM Infra gebruikt AI bij beheer en onderhoud van wegen

Nieuws -> Technologie

Bron: BAM Infra Nederland
08-02-2022

BAM Infra Nederland heeft een datagedreven methode ontwikkeld, waarmee zij snel, efficiënt en nauwkeurig inzicht krijgen in de staat van de weg en het wegmeubilair. Onderhoudsplannen voor de korte en lange termijn zijn met behulp van Lidar technologie en algoritmes eenvoudig op te stellen. Wegbeheerders weten zo exact wat er met de weg aan de hand is en waar en wanneer onderhoud nodig is. 

Miljoenen mensen maken elke dag gebruik van de Nederlandse wegen. Dit moet veilig én op een vlotte manier. Belangrijk dus dat wegbeheerders de staat van hun wegen en het bijbehorende wegmeubilair goed kennen. Met ADAPT Wegen heeft BAM hier een innovatieve, digitale methode voor.

Data, technologie en domeinkennis. ADAPT Wegen is een tool waarbij we data, technologie en domeinkennis combineren. Met één enkele autorit winnen we met een scanauto voorzien van een Lidar scanner en camera alle data over assets op en rondom de weg in. Binnen en buiten de stad.Tycho van der Scheer, Business Consultant van BAM Infra Nederland: 'De opnames van de scanauto analyseren we met artificial intelligence. Zo creëren we snel en automatisch een compleet overzicht van alle assets met hun fysieke en visuele staat. En weten we precies wat er met de weg aan de hand is. Veel efficiënter en nauwkeurig dan met menselijke waarneming mogelijk is. We kijken niet alleen naar het asfalt, maar ook naar de geleiderails, de verkeersborden, de markeringen of de hectometerpaaltjes. In een dashboard zie je in één oogopslag of er onderhoud nodig is en waar. Tot in de kleinste details.'

Tijdwinst en meer inzicht. ADAPT Wegen levert een enorme tijdbesparing op. Maintenance Engineers en Inspecteurs hoeven niet meer kilometers wegen te schouwen, waar geen schade is. Ze kunnen zich direct focussen op de schades waar onderhoud nodig is. Met ADAPT Wegen kan BAM laten zien waar de schade is en wat de schade is. Het dashboard visualiseert wat er met de weg aan de hand is en welk onderhoud er wanneer nodig is.

Artificial intelligence of Kunstmatige intelligentie (AI) is intelligentie die door machines wordt vertoond, in tegenstelling tot natuurlijke intelligentie die door dieren, waaronder mensen.

Lidar (/ˈlaɪdɑːr) Light detection and ranging is een methode voor het bepalen van bereiken (variabele afstand) door met een laser op een voorwerp te richten en de tijd te meten die het weerkaatste licht nodig heeft om naar de ontvanger terug te keren. Lidar kan ook worden gebruikt om digitale 3D-voorstellingen te maken van gebieden op het aardoppervlak en op de oceaanbodem, door verschillen in de terugkeertijden van de laser en door te variëren met de golflengte van de laser. Lidar heeft aards, luchtvaart- en mobiele toepassingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.