Bijgewerkt: 27 februari 2024

Autovrije dag in Amsterdam

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam / EMW
19-09-2009

Amsterdam maakt zich op voor de Autovrije dag op zondag 20 september 2009. In de stad hangen vlaggen, campagneposters en worden automobilisten geïnformeerd door digitale borden in de stad en langs de Ring A10, op tankstations en via de media.

mobility Amstelveen
(EMW - 2009)

Het logo van de European Mobility Week 2009


Het programma is rond, de afzettingen zijn bekend, verkeersregelaars zijn geïnformeerd en de ruim vijftig evenementenorganisatoren hebben er zin in. Kortom, zondag wordt een feestelijke dag met natuurlijk vele evenementen op straat die georganiseerd zijn door en voor Amsterdammers. De Autovrije dag valt dit jaar samen met het Suikerfeest. De gemeente Amsterdam roept iedereen op om mee te doen en de auto te laten staan.

Let op!

De stad is tussen 10.00 en 17.00 uur afgezet voor inkomend verkeer vanaf de ring A10, iedereen kan de stad dus wel uitrijden. Dat betekent dat de stad niet geheel autovrij is. Iedereen moet blijven opletten voor verkeer, openbaar vervoer en taxi’s. Daarnaast zijn de stadsdelen Zeeburg en Noord niet afgezet. Wel is de bereikbaarheid in Noord minder door de 'Dam-tot-damloop' en evenementen die worden georganiseerd.

Omleiding

Het verkeer vanaf de Ring A10 wordt bij de afzettingen omgeleid naar één van de P+R terreinen, waar de automobilist en inzittenden gratis kunnen parkeren en doorreizen met het openbaar vervoer.

Op zondag 20 september zijn de gebruikelijke P+R’s Zeeburg, ArenA en Sloterdijk bereikbaar. Daarnaast zijn er twee P+R’s speciaal ingericht: P+R Boelelaan en P+R Koningin Wilhelminaplein. P+R Olympisch Stadion ligt binnen de Ring, waardoor deze slecht bereikbaar is. Geprobeerd wordt om P+R Bos en Lommer te openen in verband met eventuele extra drukte rondom het Suikerfeest.

European Mobility Week 2009

Het thema van de European Mobility Week 2009 is: 'Verbetering Stadsklimaat' In Nederland heet dit de 'Week van de Vooruitgang'. De autovrije dag is georganiseerd en gecoördineerd door Milieudefensie en wordt aangestuurd door het Landelijk Orgaan Autovrije Zondag (LOAZ)

Van 16 tot 22 september 2009 gaan honderden Europese steden en gemeenten deelnemen aan de 8ste editie van de European Mobility Week en hun burgers worden uitgenodigd voor een breed scala van activiteiten ter bevordering van duurzame mobiliteit.

Het 2009-campagne thema - "Verbetering Stadsklimaat" - onderstreept het belang van lokale inspanningen, om de klimaatverandering aan te pakken en verbeteringen aan de kwaliteit van leven door te voeren, door het bevorderen van alternatieve vervoer in plaats van de auto, zoals: fietsen, wandelen, en het openbaar vervoer en slim autogebruik regelingen zoals autodelen en carpoolen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.