Bijgewerkt: 18 april 2024

Autogordel controle in Amstelveen

Nieuws -> Politie

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb / Wikipedia
20-03-2008

In week 13 van 2008, dat is komende week, gaat de landelijke gordelcampagne van start. Ook de gemeente Amstelveen doet hier aan mee. Extra voorlichting en controle moeten ervoor zorgen dat Amstelveners vaker een autogordel gaan dragen. Hoewel steeds meer mensen een autogordel dragen, vindt de gemeente Amstelveen het belangrijk om deel te nemen aan de campagne. Ieder slachtoffer is er één te veel. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat de kans op ernstig of dodelijk letsel met twintig tot veertig procent afneemt door het gebruik van een gordel of kinderzitje. Alle reden om het gebruik ervan nog meer te stimuleren.

Wat is een veiligheidsgordel?

Een gordel, soms een veiligheidsgordel, is eigenlijk een soort harnas, ontworpen om de inzittenden van een voertuig tegen schadelijke schokken te beschermen. Deze kunnen een gevolg zijn van een botsing, of als er (heel erg) plotseling wordt geremd.  Als onderdeel van een compleet bevestigingssysteem zijn veiligheidsgordels bedoeld om eventuele verwondingen die tijdens een harde stop kunnen optreden, te beperken. Tevens zijn ze om te voorkomen dat passagiers uit het voertuig worden geslingerd.

Autogordel Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het schema van het drie-punts veiligheidsysteem


Gordel soorten

Er zijn op dit moment 8 verschillende typen veiligheidsgordels, maar de meest gebruikte is in Nederland het drie-punt systeem. De drie-punt riemen helpen de energie van het bewegende lichaam bij een botsing op de borst, bekken en schouders verdelen. Tot in de jaren 1980 waren drie-punts gordels vaak alleen beschikbaar bij de voorste zitplaatsen van auto's, de achterbank had slechts schoot gordels.

Het bewijs dat de schootgordels een wervelbreuk met eventuele verlamming kan veroorzaken, ("gordel syndroom"), heeft geleid tot een herziening van de veiligheid van de passagiers-regelgeving in bijna alle (ontwikkelde) landen ter wereld. Er worden zwaardere eisen gesteld om te bereiken dat alle zitplaatsen in een voertuig met drie-punt veiligheidsgordels worden uitgerust.

Regels

Personenauto's die vanaf 1 januari 1990 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van autogordels voor alle zitplaatsen die naar voren zijn gericht. Het gebruikmaken van autogordels voor passagiers op de achterbank van personenauto's, is verplicht sinds 1 april 1992.

Indien in een auto meer passagiers zitten dan er gordels aanwezig zijn, dan moeten in ieder geval de beschikbare gordels worden gebruikt. De verplichting van het gebruik van de autogordel geldt niet voor:

    * Mensen met een handicap. Zij kunnen vrijstelling aanvragen bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat als zij een schriftelijke verklaring van een arts kunnen overleggen.

    * Taxichauffeurs. Als zij passagiers in de taxi hebben, of binnen de bebouwde kom van hun standplaats. Zonder passagiers en buiten de bebouwde kom moeten ze de gordel wel dragen. De vrijstelling geldt uiteraard niet voor de passagiers.

Het is NIET toegestaan kinderen beneden de drie jaar te vervoeren in een auto zonder gordel, ook niet op schoot. Het niet dragen van de gordel is een overtreding.

Geschiedenis

De eerste veiligheidsgordels werden uitgevonden door George Cayley in de late jaren 1800. Ze werden voor het eerst geïntroduceerd door Adolphe Pegoud in vliegtuigen. Hij was de eerste man die met een vliegtuig ondersteboven vloog.

Saab was de eerste autofabrikant die de veiligheidsgordels als standaard in haar auto’s bouwde in 1958. Toen de Saab 750 GT werd geïntroduceerd op de New York Motor Show in 1958 met veiligheidsgordels uitgerust als standaard, de praktijk is gemeengoed geworden en steeds meer autofabrikanten bouwden veiligheidsgordels in hun auto’s.

Externe link: De meest gestelde vragen over autogordels en kinderzitjes



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.