Bijgewerkt: 19 mei 2022

Atelierroute 2010 Amstelveen: het Aliens project

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen
13-02-2010

Het wordt extra genieten op 10 en 11 april 2010. Opening zondag 28 maart 2010 om 15.00 uur, Kunstuitleen Amstelveen

Ook dit jaar een aangename verplichting voor iedere fijnproever: de Atelierroute, op 10 en 11 april 2010. Opnieuw zetten zo’n 65 Amstelveense professionele kunstenaars de deuren van hun ateliers wagenwijd open voor u.

Van vrijdag 26 maart tot en met zondag 11 april is er in de Kunstuitleen Amstelveen aan het Stadsplein 103 (1e etage bibliotheek) een overzichtstentoonstelling te zien.  Alle deelnemende kunstenaars hebben één werk ingeleverd, zodat u een weloverwogen keuze maken, welke ateliers u gaat bezoeken. Maar er is meer aan de hand. Dit jaar is de Atelierroute verrijkt met een even omvangrijk als spectaculair project: Aliens.

Aliens? Vertel!

Graag. De beheerders van de openluchtgalerie in het Keizer Karelviaduct onder de A9, hebben twaalf particulieren, die wonen in de straten rond de Kunstroute, gevraagd om hun garages ter beschikking te stellen. In elk van die garages wordt een kunstwerk tentoongesteld: het ‘alien’.

Tijdens de Atelierroute worden de garages opengesteld, alsof het ateliers zijn, of galeries. De ene keer ziet u de alien prachtig centraal opgesteld, de andere keer even terloops als de voorwerpen in die garage.

Bovendien is van elke inventaris in de garages een inventarisatie gemaakt, waardoor die tuinslang, dat kastje, die oude brommer, dat andere ondefinieerbare voorwerp - allemaal kunstobjecten zijn. Samen met de officiële kunstwerken veranderen de garages zo in een, tijdelijk, kunstwerk.

U kunt de garages bezoeken tijdens de Atelierroute. In het Amstelveens Nieuwsblad van 7 april worden de Atelierroute en de garages met de Aliens gepubliceerd.  Ook vindt u bij alle kunstenaars en natuurlijk in de kunstuitleen een route.

Keizer Karel Galerie

Maar er is nog meer. In de aanloop naar de beide dagen van de Atelierroute hebben vijf fotografen – toevallig allemaal vrouw – de garages inclusief de kunstwerken gefotografeerd. Van deze foto’s zijn bijzondere affiches gemaakt, die u vanaf 25 maart kunt zien in de K2G openluchtgalerie. Zo is de Atelierroute 2010 meer dan ooit een fijnproevers- ‘delight’. De tentoonstelling Aliens in de K2G zal tot en met de zomer te bewonderen blijven

Alien Art, Vincent Icke

De overzichtstentoonstelling van de Atelierroute en de K2G Alien tentoonstelling wordt officieel geopend zondag 28 maart 2010 om 15.00 uur, met een inleidende lezing door Prof. Dr. Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de UvA.

Vincent Icke is daarnaast columnist voor NRC Handelsblad en regelmatig gast in televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door. Bovendien is hij beeldend kunstenaar. Zijn activiteiten als kunstenaar heeft hij ondergebracht in het bedrijf Alien Art. De inleiding door Vincent Icke zal vervolgens deel uitmaken van het project. Tijdens de Atelierroute en in de weken daarna kunt u schilderijen van Vincent Icke bekijken in de Kunstuitleen Amstelveen.

Fotografen en vormgeving

De volgende fotografes werken mee aan Aliens: Danielle van Ark (daniellevanark.com), Marrigje de Maar (takeadreamforawalk.com), Willeke Duijvekam (willekeduijvekam.nl), Christine van Rooijen (christinevanrooijen.com) en Lucia Genieva (luciaganieva.com).

De vormgeving van de affiches is in handen van Reinoud van Hasselt (reinoudvanhasselt.nl), de bijbehorende catalogus is ontworpen door People In Motion, Jan Wiersema (people.in.motion-net). Affiches en website Atelierroute: Rob van der Vijgh. Voor meer informatie:  www.kunstuitleenamstelveen.nl en www.atelierrouteamstelveen.nl.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.