Bijgewerkt: 2 oktober 2022

Armin Laschet is de nieuwe CDU-leider in Duitsland

Nieuws -> Politiek

Bron: Christlich Demokratische Union Deutschlands
16-01-2021

Nieuwe CDU-leider Laschet: Bedankt voor de eerlijke concurrentie en het vertrouwen. 'Ik wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we dit jaar samen doorkomen', zei de nieuwe CDU-voorzitter Armin Laschet na de stemming tegen de afgevaardigden. Hij zei dat het resultaat liet zien dat de CDU nu als één geheel vooruit moet kijken. – meldt https://www.cdu.de/ Christlich Demokratische Union Deutschlands.

Foto Amstelveen
(Foto CDU/Laurence Chaperon - 2021)

Armin Laschet (geboren op 18 februari 1961 in Aken) is een Duits politicus (CDU) en sinds 27 juni 2017 de 11de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij leidt een zwart-gele staatsregering (Laschet kabinet). Op 16 januari 2021 werd hij verkozen tot partijleider van de CDU (hoewel de digitale verkiezing nog moet worden bevestigd door de enige rechtsgeldige stemming per brief)


Laschet zei na zijn verkiezing dat hij er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat de CDU de komende staatsverkiezingen met succes doorstaat en dat de Unie na de Bundestag-verkiezingen 'de volgende bondskanselier' zal leveren. Maar eerst, zei hij, wilde hij zijn twee concurrenten bedanken. Het was een ongewone verkiezingscampagne geweest, 'nauwelijks conferenties, alles alleen digitaal', vat Laschet samen. 'Tien maanden van concurrentie brengt het gevaar met zich mee dat de pieken toenemen,' zei hij. Maar deze wedstrijd was eerlijk geweest, zei hij, waarvoor hij collega-campagnevoerders Friedrich Merz en Dr Norbert Röttgen uitdrukkelijk bedankte.Zijn verdere dank ging uit naar CDU secretaris-generaal Paul Ziemiak. 'Je hebt echt geweldig werk geleverd met deze partijconferentie, en ik denk dat je ons ook goed zal leiden in de Bundestag-verkiezingscampagne.'

De Christen-Democratische Unie van Duitsland (afkorting: CDU) is een christen-democratische partij in Duitsland. Het is de tweede grootste Duitse partij door leden. De CDU en haar zusterpartij, de Christian Social Union (CSU), worden aangeduid als de Union-partijen of kortweg Union. De CDU betwist geen verkiezingen in Beieren en de CSU betwist geen verkiezingen in de rest van Duitsland. Beide partijen vormen een parlementaire fractie in de Bondsdag, de CDU/CSU parlementaire fractie. De CDU is na de Tweede Wereldoorlog opgericht als een interkerkelijke christelijke partij, in tegenstelling tot de katholieke Centrumpartij. De ideologische wortels zijn de katholieke sociale leer, het conservatisme en het ordoliberalisme. Ordoliberalisme is een concept voor een economische vrije marktorde, waarin een door de staat gecreëerd regelgevend kader bedoeld is om de economische concurrentie en de vrijheid van de burgers op de markt te waarborgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.