Bijgewerkt: 20 maart 2023

'Armando vs Armando' in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
25-01-2013

Cobra Museum voor Moderne Kunst 10 maart / 2 juni 2013

‘83 jarige kunstenaar gaat met nieuw werk gesprek aan met zichzelf’

Met de tentoonstelling ‘Armando vs Armando’  laat het Cobra Museum voor Moderne Kunst recent werk van Armando (1929) zien. In zijn atelier, gevestigd in een oude kazerne in Potsdam, net buiten Berlijn, werkt de inmiddels 83-jarige kunstenaar nog iedere dag aan zijn doeken en aan zijn sculpturen. Met de bezetenheid en de bevlogenheid van een kunstenaar die leeft voor zijn kunst.

Armando Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Armando, geboren als Herman Dirk van Dodeweerd (1929) is een Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. De foto werd tijdens de Amsterdam KunstRai in 2012 door Oscar van Dillen gemaakt


De titel van de tentoonstelling Armando vs Armando verwijst naar de manier, waarop Armando zich door middel van zijn recente werk tot zijn eigen oeuvre en leven verhoudt, een oeuvre en leven dat uitzonderlijk rijk en omvangrijk is. De schilderijen, maar ook de gedichten en andere activiteiten die sinds 1949 aan Armando’s geest en handen zijn ontsproten, vormen een referentiekader voor zijn huidige werk.

Armando Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2013)

Een schilderij van Armando: 'Der Engel' (2011)


Uit dat huidige werk van Armando spreekt een bevrijding. De doeken zijn grootse en spannende abstracte studies die lijken te verwijzen naar mysterieuze en hogere zaken die het leven van alledag overstijgen. De kleur is opnieuw doorgebroken na een zwart/wit/grijze periode.  Soms in overdadige rode en blauwe monochromen, dan weer verfijnd in relatie met zijn bekende zwarte verfstreken. Ook in de jaren 60 maakte Armando in zijn ‘zero periode’ verschillende kleurenmonochromen.

De tentoonstelling Armando vs Armando is een vervolg op de presentatie die in 2006 in het museum plaatsvond. Toen werd de gehele artistieke ontwikkeling van Armando vanaf 1952 tot en met 2005 belicht. Sinds die tijd heeft de inmiddels 83-jarige kunstenaar niet stil gezeten. Er zijn zo’n 35 nieuwe werken te zien. Een bijbehorende catalogus sluit aan op de catalogus die het museum in 2006 gemaakt heeft.

Cherry Duyns heeft speciaal voor Armando vs Armando minutieus genoteerd hoe een schilderij tot stand komt. Van het type kwast, de noodzakelijke koffie tot aan de gasten die in en uit het atelier lopen terwijl de schilder stug door schildert. Genoteerd minuut per minuut. Wat blijkt? Armando is geen mythe. Integendeel, hij is aards en werkt hard en hij werkt door. Hij laat zich leiden door zijn onverwoestbare geest wiens lichaam het soms maar moeilijk bij kan houden.

De tentoonstelling wordt op 10 maart 2013 geopend door Dr. Rosa von der Schulenberg, directeur van de Akademie der Künste in Berlijn. Anton Corbijn heeft voor de tentoonstelling een portret gemaakt van Armando. Op 17 maart zal er op zaal een talkshow zijn tussen Armando en Chery Duyns. Deze talkshow is alleen voor gereserveerde plekken beschikbaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.