Bijgewerkt: 27 mei 2024

Anton Heyboer 'Mijn leven' expositie in Museum Van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
05-12-2011

Werken van Anton Heyboer 1946 – 1979, vanaf 8 december 2011 t/m 22 januari 2012

De andere kant van Anton Heyboer

Het latere kleurrijke werk kent iedereen, maar het oudere werk van Anton Heyboer staat het grote publiek niet zo helder op het netvlies. Het Museum Jan van der Togt organiseert nu in samenwerking met de Anton Heyboer Foundation een overzichtstentoonstelling: Anton Heyboer ‘Mijn leven’, vanaf 8 december.

Heyboer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Anton Heyboer op een oude foto


De expositie met werken van Heyboer uit de periode 1946 tot 1979, is de eerste activiteit van de, een jaar geleden opgerichte, Anton Heyboer Foundation, Maria, Lotti, Marike en Joke Heyboer, weduwen van de in 2005 overleden schilder uit Den Ilp, willen met deze stichting de artistieke nalatenschap van Heyboer samenbrengen.

Heyboer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

De bruiden van Anton Heyboer vlnr: Petra, Marike, Joke en Lotti


De Anton Heyboer Foundation is opgericht om kunstwerken van Anton Heyboer te behouden en om een omvattende collectie beeldmateriaal en documentatie van zijn leven en werken te verzamelen en vast te leggen. Het doel is zijn werken en daarmee zijn unieke talent en beeldtaal te tonen en inzicht te geven in de betekenis en achtergrond hiervan. Daarnaast wil de Foundation zowel nationaal als internationaal het publieke bewustzijn en de kennis over Anton Heyboer bevorderen.

Op de tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen zijn ongeveer veertig stukken van de kunstenaar te zien. Lotti: ,,dit is het werk waardoor hij werd gezien als een van de beste kunstenaars van de afgelopen eeuw.’’De stukken worden voor een groot deel uitgeleend door verzamelaars, omdat de vrouwen zelf niet voldoende oud materiaal in bezit hebben.

Een tekening van twee huisjes uit 1946, uit de periode dat Heyboer in Drenthe woonde, vormt het beginpunt van de tentoonstelling. Een groot 12-bladig werk van twee bij vier meter is de blikvanger. Het stamt uit de periode tussen 1970 en 1973, waarin Heyboer op series losse witte vellen werkte. Joke: ,,Ook een periode die mensen bijna niet kennen.’’

De pentekening ‘Mijn leven verantwoord’, die hij aan Maria gaf, toen zij in 1960 in zijn leven kwam, biedt een bijzondere blik in de ziel van de schilder. Hij wilde Maria met deze tekening vertellen, wie hij was en waar hij vandaan kwam. Op de tentoonstelling hangt ook een tiental sfeervolle interieurfoto’s van het erf in Den Ilp, zodat de bezoekers een blik op de omgeving van de kunstenaar en zijn vrouwen wordt gegund.

De tentoonstelling wordt geopend door Benno Tempel, de directeur van Gemeentemuseum Den Haag op donderdag 8 december 2011 om 19.30 uur. Dit museum beschikt over een grote collectie werken van Heyboer en zal volgend jaar een aparte zaal aan hem wijden.

De Heyboer-vrouwen hebben een bijzondere band met Museum Jan van der Togt. In 2008 werkten ze ook mee aan een grote Heyboer expositie. Het was de eerste keer, dat ze naar buiten traden na zijn dood. Anton Heyboer ‘Mijn leven’ is geen verkooptentoonstelling. Tijdens de expositie is wel later werk te koop op de bovenverdieping van het museum. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Tel.: 020 6415754 info@jvdtogt.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.