Bijgewerkt: 3 juni 2023

Amsterdam voert ook Burgernet in

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
10-05-2012

Een op de tien burgernetacties leidt tot doorslaggevende tip

Na goede ervaringen in omliggende gemeenten voert ook Amsterdam Burgernet in. Vanaf 10 mei 2012 kan iedereen in de regio Amsterdam-Amstelland zich aanmelden en eenvoudig helpen om de eigen buurt nog veiliger te maken. Hoofdcommissaris Aalbersberg nodigt alle Amsterdammers per brief uit om mee te doen.

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgernet via de website


Personen die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid in de buurt - bijvoorbeeld als er is ingebroken, of iemand vermist wordt - kunnen zich vanaf donderdag 10 mei aanmelden voor Burgernet. Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers die gebeld kunnen worden als de politie met een zoekactie begint.

“Landelijk heeft de helft van alle Burgernet-zaken een positief resultaat”, zegt manager Burgernet Roeland van Zeijst van het korps Amsterdam-Amstelland. “In één op de tien acties komt zelfs de doorslaggevende tip binnen via Burgernet.”

Sinds dit voorjaar draait Burgernet in de regio Amsterdam-Amstelland. Vanwege goede ervaringen in onder meer Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen hebben ook alle Amsterdamse stadsdelen besloten om deel te nemen.

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgernet via de smartphone


Het netwerk wordt ingezet bij urgente zaken waarbij de politie een duidelijk signalement heeft. Meedoen kan vanaf 16 jaar, of ouder. “Het werkt heel eenvoudig: je ontvangt een bericht, kijkt om je heen en als je de gezochte persoon ziet, bel je terug. Meer hoef je niet te doen.”

Volgens Van Zeijst telt bij een vermissing elke seconde, en leiden aanhoudingen op heterdaad vaak tot de oplossing van een misdrijf. “Daarom is Burgernet nuttig. Je kunt eenvoudig bijdragen aan de veiligheid van je buurt, op die schaarse momenten dat het écht nodig is. Ik ben daarom blij dat er in de buurten waar Burgernet draait al zoveel mensen zich hebben aangemeld.”

Een deelnemer van Burgernet kan – indien gewenst – ook andere veiligheidsberichten ontvangen. Zoals een sms met preventietips als er inbraken zijn geweest in de buurt, of een opsporingsbericht per e-mail. “Deelnemers krijgen alleen informatie die voor hun eigen buurt geldt,” zegt van Zeijst.

“Bovendien kun je precies opgeven hoe Burgernet contact mag opnemen, en wanneer. Sommige mensen ontvangen liever geen e-mails. Anderen willen niet ’s nachts gebeld worden. Dan gebeurt dat ook niet.” Donderdag 10 mei nodigt hoofdcommissaris Aalbersberg alle Amsterdammers per brief uit om mee te doen aan Burgernet. Aanmelden is gratis en kan via www.burgernet.nl of (020) 559.6084.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.