Bijgewerkt: 29 november 2023

Amsterdam heeft zes Th!nk Cities gekocht

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
30-05-2009

De gemeente Amsterdam heeft op woensdag 27 mei 2009 als eerste gemeente in Nederland zes volledig elektrische personenauto’s in gebruik genomen: de Th!nk City. Ook het college van B en W gaat elektrisch rijden met een VW Golf station.

Think city Amstelveen
(Schiphol Group - 2009)

De elektrische Th!nk City op Schiphol


Marijke Vos, wethouder Milieu: “Het college wil een schone, gezonde, leefbare stad voor iedereen, ook in de toekomst.

Daar werken we al hard aan, maar er moet meer gebeuren. Elektrisch vervoer stoot geen schadelijke stoffen uit, het is goed voor de luchtkwaliteit en een beter klimaat en het betekent een investering in innovatie. Daarom geven we een flinke impuls aan elektrisch vervoer door 10 miljoen te investeren. Als gemeente geven we het goede voorbeeld door zelf zoveel mogelijk elektrisch te gaan rijden. Door nu zichtbaar te maken dat elektrisch rijden kan en door de realisatie van oplaadpunten kan er worden gezorgd voor een doorbraak van elektrisch vervoer.”

Uitrol netwerk van oplaadpunten op straat

Ook opende Marijke Vos het eerste officiële oplaadpunt bij de Stopera. Het is de opmaat voor een netwerk van 200 oplaadpunten in Amsterdam dat de komende twee jaar wordt uitgerold. Energieleverancier Nuon en netwerkbedrijf Alliander zullen in opdracht van de gemeente de openbare oplaadpunten aanleggen.

De oplaadpunten komen op strategische plekken in de stad en je kunt er voorlopig je auto gratis opladen en parkeren. Verder komen er oplaadpunten bij P+R-terreinen, parkeergarages, op autodeelplekken en op kaden voor elektrische vaartuigen. Het streven is dat er in 2015 10.000 elektrische voertuigen rondrijden (dat staat gelijk aan 5% emissievrije stadskilometers) en dat er een dekkend netwerk van oplaadpunten in de stad is.

Samenwerking met overheden en bedrijven

Om elektrisch vervoer tot een succes te maken wordt samengewerkt met het Rijk, de regio, andere gemeenten en het bedrijfsleven. Amsterdam is met een aantal grote bedrijven en organisaties aan de slag om elektrisch vervoer in te zetten, bijvoorbeeld door het introduceren van elektrische deelauto’s, taxi’s en het aanbieden van elektrische scooters bij OV-fietsstallingen en als vervolgvervoer op P+R-terreinen. De gemeente ontwikkelt op dit moment ook een financiële regeling voor de aanschaf van elektrische voertuigen.

Lees ook: Think enters the Dutch market with a 500 unit MOUAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.