Bijgewerkt: 24 april 2024

Amsterdam beschermt de koopwoningen tegen opkopen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amsterdam/Gemeente Amstelveen
03-02-2022

Woningen zijn bedoeld om in te wonen, niet om aan te verdienen. Amsterdam wil  bestaande koopwoningen vanaf 1 april 2022 beschermen tegen opkopen. De koper moet zelf in het huis gaan wonen als de woning een WOZ-waarde heeft tot en met € 512.000 -meldt de gemeente Amsterdam op3 februari 2022.

Zo maken starters en mensen met een middeninkomen meer kans om een huis te kopen. 1 op de 3 woningen in Amsterdam is nu al in handen van particuliere beleggers. Beleggers kunnen deze woningen na invoering van het voorstel niet meer opkopen om daarna tegen - vaak torenhoge - huurprijzen te verhuren. 60 % van de bestaande koopwoningen wordt zo beschermd.

Koopprijzen zijn verdubbeld. In Amsterdam is 1 op de 3 woningen in handen van particuliere beleggers. Ook de laatste cijfers (Wonen in Amsterdam, WiA 2021) laten zien dat beleggers duizenden koopwoningen hebben opgekocht en als dure huurwoning verhuren. De prijs van een koopwoning is in 7 jaar meer dan verdubbeld, tot gemiddeld 6 ton. Nieuwe huurders in de vrije sector betalen nu al gemiddeld € 1.466,- per maand.

Alle gebieden van de stad. Voorgesteld wordt om de bescherming in álle gebieden van de stad te laten gelden. Onderzoek laat zien dat beleggers over de hele stad actief zijn. Overal is sprake van schaarste en oplopende prijzen.

Inspraakreacties. Op basis van de inspraakreacties en stadsdeeladviezen is het voorstel op een paar punten aangepast. Als de gemeenteraad op 16 februari 2022 instemt met de opkoopbescherming, gaat deze per 1 april 2022 in.

De resultaten over het onderzoek Wonen in Amsterdam van 2021 zijn nu binnen. In twee jaar tijd zijn zo’n tienduizend huizen van de koopmarkt naar het particuliere huursegment verschoven. Het aantal koopwoningen is hierdoor sterk afgenomen, terwijl het aantal particuliere huurwoningen met bijna 12.000 is gestegen naar 137.400. Het aantal sociale huurwoningen van corporaties is gelijk gebleven. Er zijn meer mensen op een sociale woning aangewezen dan er huizen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de krapte op de woningmarkt vooral mensen met een laag of een middeninkomen treft. Instrumenten als de landelijke opkoopbescherming en de afschaffing van de verhuurdersheffing moeten woningzoekers meer kans geven op een woning. Lees ook: Woononderzoek Amsterdam: meer particuliere huurwoningen dan koopwoningen Bouw van 7.410 woningen begonnen in 2021 Wat verandert er in 2022?


De Surmontstraat 22 in Amstelveen € 645.000 k.k. 80 m² / 146 m² 5 kamers

Regeling opkoopbescherming in Amstelveen: Volgens een nota (pdf 5 pagina’s) van de gemeente Amstelveen in januari 2021 over de regeling in de Woonagenda Amstelveen 2020-2023 is vastgelegd dat deze grens in 2021 op € 455.480,- (prijspeil 2021) ligt. Dit betreft een vraagprijs. De WOZ-waarde van woningen ligt op dit moment ongeveer 10% lager. Daarom is er gekozen voor een WOZ-waarde van € 411.000,- (prijspeil 2021). Hiermee valt 52% procent van alle woningen in Amstelveen onder de opkoopbescherming. Dit geldt voor alle type woningen. Een halfjaar na de inwerkingtreding van de opkoopbescherming wordt de gekozen WOZ-waarde geëvalueerd.

De gemeente Amsterdam gaat de opkoopbescherming invoeren. Zij bescherming 60% van de woningen door de WOZ-waarde voor de opkoopbescherming op € 512.000,-(prijspeil 2021) te leggen. De situatie op de Amstelveense woningmarkt verschilt van de Amsterdamse. De woningvoorraad in Amsterdam bestaat uit meer kleine woningen. In Amstelveen zijn de woningen gemiddeld genomen groter. De vraagprijs per vierkante meter is in Amsterdam hoger dan in Amstelveen. De combinatie van kleinere woningen met een hogere vraagprijs zorgt ervoor dat de verdeling van WOZ-waarden in Amsterdam anders is dan in Amstelveen.

Daarnaast hanteert Amsterdam en andere redenering om te bepalen wat zij zien als het goedkope en middensegment. Om te bepalen of de regeling opkoopbescherming een nuttige bijdrage kan leveren aan het tekort aan woningen in het goedkope en middeldure segment is daar onderzoek naar gedaan. Hierbij is niet gekeken naar woningen met een vraagprijs boven de € 455.580,- (prijspeil 2021). Het kan erg interessant zijn om te weten hoeveel aan wie de woningen in het hoge koopsegment worde verkocht, maar dat past niet bij het karakter van de regeling opkoopbescherming. De regeling opkoopbescherming richt zich op woningen in het goedkope en middensegment. Daarom is ervoor gekozen om het onderzoek ook op woningen te richten die in deze segmenten zitten.

Voor de opkoopbescherming geldt de WOZ-waarde van het perceel, waarop de woning zie bevindt. Als de garage zich op een ander perceel bevindt en daarmee een eigen WOZ-waarde heeft, dan wordt deze WOZ-waarde niet meegenomen. Indien de WOZ-waarde van de woning onder de € 411.000,- (prijspeil 2021) zit, dan valt deze woning onder de opkoopbescherming. De nieuwe hoofdbewoner moet de koper zijn. Op donderdag 3 februari 2022 vindt de bespreking van de regeling opkoopbescherming plaats in de commissie Ruimte Wonen en Natuur (RWN). Daarna volgt definitieve besluitvorming in de raadsvergadering van woensdag 16 februari 2022. Bekijk ook de te koop aangeboden 257 koopwoningen in Amstelveen op de website van Funda (3 februari 2022).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.