Bijgewerkt: 20 mei 2024

Amsterdam Youth Indoor zaalvoetbaltoernooi 2015 bij Borchland

Nieuws -> Sport

Bron: Roy Blom
07-01-2015

Ajax is op zaterdag 10 en zondag 11 januari 2015 gastheer van het Amsterdam Youth Indoor bij Borchland, een serie internationale zaalvoetbaltoernooien voor de jongste jeugd (F- en E-pupillen). Het project wordt georganiseerd in samenwerking met de KNVB, de Voetbalfederatie Vlaanderen, de Belgische Pro League, de Premier League, Borchland en voetbalactiviteitenorganisator Talent Goals.

Zaterdag 10 januari 2015 komen de beste E-pupillen (U10) in actie in de Amstelhal@Borchland, pal naast De Toekomst. Op zondagochtend volgen de eerstejaars F-jes (U8). Het drieluik wordt zondagmiddag afgesloten door de tweedejaars F-pupillen (U9). Naast Ajax nemen o.a. deel de vertegenwoordigende elftallen van Anderlecht, Feyenoord, PSV, KRC Genk, KAA Gent, Everton, Southampton, Reading, KSC Lokeren, Waasland-Beveren, Sparta Rotterdam en FC Utrecht. Voorafgaand, van 2 tot en met 4 januari, strijden de partnerclubs van Ajax om drie beschikbare tickets per leeftijdscategorie. Hetzelfde gebeurt in Vlaanderen, door middel van een serie kwalificatietoernooien in de kerstvakantie.

Hierdoor ontstaat een uniek deelnemersveld van de beste BVO- én amateurteams uit Nederland en België, aangevuld door een drietal mooie clubs uit Engeland. In totaliteit nemen ruim 130 teams deel aan de kwalificatierondes en 42 teams aan de hoofdtoernooien. Hiermee is het Amsterdam Youth Indoor in recordtempo uitgegroeid tot het grootste zaalvoetbalevenement voor pupillen in de Benelux.

Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk ziet het Amsterdam Youth Indoor als een unieke kans voor de jongste jeugd om zaalvoetbal op het hoogste niveau te beleven. ”Ik was zelf altijd blij als ik in de zaal mocht voetballen. Het is leuk, spectaculair en goed voor je vaardigheid. Dit initiatief past ook binnen onze plannen voor de verbetering van onze opleiding én het bredere jeugdvoetbal. Onze onderbouw spelers trainen al één of twee keer per week op het parkeerterrein, of binnen in de hal bij Borchland.


Grotere kaart weergeven


De F- en E-jeugd doen ook mee aan een zaalvoetbalcompetitie doordeweeks. Zo’n groot internationaal toernooi is natuurlijk de slagroom op de taart. Het is fantastisch dat die gasten zoiets op jonge leeftijd mogen meemaken. En dan ook nog eens in eigen huis. Een rijke Amsterdamse wintertraditie van zaalvoetbal voor de jeugd wordt nieuw leven ingeblazen en dat lijkt me een goede zaak. Dat deze toernooien tot stand zijn gekomen via internationale samenwerking maakt het extra bijzonder”.

Jonk vervolgt: ”Op De Toekomst werken wij vanuit het Plan Cruijff en onze visie als jeugdopleiding. Je moet ook oog hebben voor de realiteit van vandaag de dag. De jeugd speelt steeds minder op straat, daar kun je niet omheen. Dat zien we jammer genoeg ook terug bij het niveau van het jeugdvoetbal: over de gehele linie nemen de basistechniek en motorische vaardigheden af. Maar het moderne voetbal in de top vraagt juist om snel handelen onder grote druk, in steeds kleinere ruimtes. Dan moet je dus ergens compenseren.

En je moet antwoorden vinden op die trends in de omgeving. Daarom zetten wij nu in op straat- en zaalvoetbal en kleinere ruimtes. Ajax heeft de Twin Games opgezet en toegelicht bij de KNVB en andere BVO’s. Dat loopt nu via pilot competities en is succesvol. We hopen, dat uiteindelijk alle pupillen in Nederland in de juiste ruimtes gaan spelen, met de juiste balmaat, etc. De jongste jeugd moet je maximaal spelplezier bieden en optimale omstandigheden om te ontwikkelen. Dat gebeurt nu niet, of te weinig.”

De link naar het recente KNVB congres over de toekomst van het Nederlandse voetbal is snel gelegd. Jonk, één van de sprekers in Utrecht, benadrukt het belang van hervormingen: ,,Om het Nederlandse voetbal te verbeteren moet je beginnen bij de basis. Iedereen weet: dat is de jeugdopleiding. Maar de basis van de basis is het amateurvoetbal. En dan vooral het pupillenvoetbal. Dan praat je dus over hoe ontwikkel je de basisvaardigheden, want daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. En bij die jongste gasten moet je de liefde voor het spel overbrengen. Dus geef ze de juiste prikkels en laat ze voetballen binnen de juiste kaders. Daarna komt de vraag hoe ontwikkel je het individu binnen je eigen opleiding. Nederland heeft lang voorop gelopen, maar we zijn ook hier en daar uit de bocht gevlogen en ingehaald door andere landen. Bijvoorbeeld met die ruimtes. Maar ook hoe we kijken naar het zaalvoetbal. Daar is te lang negatief over gesproken. Ondertussen zeggen spelers als Messi, Rona ldo, Iniesta en Neymar: ik heb veel baat gehad bij het spelen in de zaal. Ik herken dat wel vanuit mijn eigen jeugd: zaalvoetballen heeft mij geholpen een betere veldvoetballer te worden. Maar Ajax pakt nu dus zijn rol. Wij hebben het gevoel dat onze verantwoordelijkheid niet eindigt bij de poorten van De Toekomst. Dus zetten wij nu dingen op de agenda. Dat is natuurlijk in ons eigen belang, want wij zijn afhankelijk van een goede instroom en vaardige spelers. Maar net zo goed is het een morele plicht. Wij zijn Ajax en we moeten doen wat we kunnen om de kwaliteit van het Nederlandse voetbal te verbeteren.” De drie hoofdtoernooien van het Amsterdam Youth Indoor zijn openbaar toegankelijk en vinden plaats op zaterdag 10 en zondag 11 januari 2015, vanaf 09.00 uur , in de Amstelhal@Borchland.

Borchland?

Op 7 juni 1980, 35 jaar geleden, opende Borchland officieel het sportcentrum met diverse topsporters, zoals de wereldkampioen squash Aboe Taleb, het bowlingteam van Indonesia uit Den Haag, dat net tweede was geworden bij de wereldkampioenschappen in Zuid-Amerika, een tenniswedstrijd tussen Willem van Hanegem en Barry Hughes, eens Nederlands grootste tennistalent Paultje Dogger en vele andere attracties. Adres: Amstelborgh Borchland Borchlandweg 6-12 1099 CT AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.