Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Amstelveners kunnen stemmen voor nieuwe locatie van Der Bogen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
03-12-2019

Der Bogen op het Stadsplein, veel Amstelveners hebben er een mening over. Er gaan stemmen op om het kunstwerk van Armando te verplaatsen naar een plek waar het beter tot zijn recht komt en er zijn stemmen om het te behouden op de huidige plek. De gemeente laat de Amstelvener kiezen en roept iedereen op om te stemmen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het bronzen beeld 'Der Bogen' op het Stadsplein Amstelveen, gemaakt door beeldend kunstenaar Armando


De opdracht van de gemeente in 2013 was om een indrukwekkend kunstwerk te maken dat het Stadsplein aanzien zou geven. Armando kreeg de opdracht en maakte het grootste kunstwerk dat hij ooit voor de publieke ruimte heeft gemaakt. In de zomer van 2015 werd Der Bogen onthuld als ‘toegangspoort van het Stadshart’. Er ontstond direct discussie over het kunstwerk. Dat is deels natuurlijk de bedoeling van openbare kunst, maar draagt dit werk wel bij aan het draagvlak voor kunst en cultuur in Amstelveen?

Inwoner mag kiezen. Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur vraagt de Amstelvener om zich uit te spreken over de toekomst van Der Bogen. 'Wij leggen Amstelveners de vraag voor: Doet Der Bogen recht aan het Stadsplein én aan Armando? Laten we het kunstwerk staan in het Stadshart of is het tijd om een andere plek te zoeken, waar het meer thuishoort? We hebben een tijdelijke adviescommissie Beeldende Kunst locaties laten aanwijzen waar Der Bogen goed tot zijn recht zou komen. Nu is het aan de inwoners om te kiezen.'

Vier opties. De commissie heeft twee bestaande en een toekomstige locatie in Amstelveen uitgekozen. Twee locaties in de Stadstuinen die in het kader van de ontwikkelingen in het Stadshart wordt heringericht, en een plek op de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp, waarop een beeldentuin komt. De vierde optie is om het kunstwerk te behouden op het Stadsplein. Meerdere Amstelveners hebben ook geopperd om het kunstwerk op de huidige locatie in het groen te zetten, maar dit is niet mogelijk in verband met de vrijdagmarkt. Amstelveners kunnen vanaf dinsdag 3 december 2019 stemmen tot en met zondag 15 december 2019 hier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.