Bijgewerkt: 3 oktober 2023

Amstelveners willen geen annexatie door Amsterdam

Nieuws -> Politiek

Bron: Het Parool / Amstelveenweb.com
19-01-2006

Rob Oudkerk (PvdA) en Godfried Philip (Frits) Huffnagel(VVD) oud wethouders van Amsterdam, hebben op maandagavond 16 januari 2006 in het Congrescentrum Amstelveen gepleit voor een veel hechtere samenwerking van de twee gemeenten.

Oudkerk-Huffnagel-Buising
(eigen collectie - 2006)

Rob Oudkerk, Frits Huffnagel en VVD-Amstelveen lijstrekker Hans Bulsing tijdens het debat


Het discussiepunt van het debat was de vraag, hoe lang moet Amstelveen de rol van de “stiefbroeder” spelen. Volgens Huffnagel moeten Amstelveners niet bang zijn, dat binnen 10 jaar hun stad door Amsterdam wordt opgeslokt.(? red.)

Huffnagel:

“Dat Amstelveen wordt opgeheven, staat minstens de komende tien jaar niet ter discussie. De discussie gaat wel over het terugbrengen van het aantal stadsdelen. Nu zijn er veertien, die elk zelf bijvoorbeeld het ophalen van vuilnis regelen. Dat kan toch veel efficiënter? Er wordt zoveel dubbel gedaan en daarmee wordt een hoop geld over de balk gesmeten. Daar maak ik me als VVD'er druk om."

Er zijn volgens hem teveel politici in Amsterdam en omgeving die elkaar in allerlei vergaderingen vermoeien. Het mes mag ook wat Huffnagel betreft, gezet worden in de 'bestuurlijke spaghetti.' Als voorbeeld van hoe het wel moet, noemde hij een handelsmissie die hij samen met wethouders van Economische Zaken uit de regio, met onder andere de Amstelveense wethouder Theo Tiemessen, vorig jaar had gemaakt naar China.

"In Sjanghai zien ze het verschil niet tussen Almere, Amstelveen en Amsterdam. Het gaat hun om de regio. Die moeten deze steden dus samen promoten. In China willen ze alleen weten waar ze in dit gebied hun bedrijf kunnen vestigen en waar de werknemers kunnen wonen."

„Door samen te werken, door ons als regio te presenteren, kunnen we wat bereiken. De burgemeester van Zandvoort stelt zich in het buitenland niet voor als de mayor of Zandvoort, maar als die van Amsterdam-beach." “Dat zag je bij het CDA landelijk en dat zal je zien bij de PvdA in Amsterdam” zei Huffnagel. “Het is voor de PvdA in Amsterdam niet goed dat zij permanent de macht heeft," antwoorde Rob Oudkerk.

Hans Buising
(eigen collectie - 2006)

Hans Buising maakte zijn visie bekend


De Amstelveense VVD-lijsttrekker Hans Bulsing, was een andere mening toegedaan. “De periode in de oppositie heeft bij de VVD. niet tot grote zelfreflectie geleid” zei hij. “Bij de VVD in Amstelveen was geen sprake van de arrogantie van de macht”.

Op de aan de heer Bulsing gestelde vraag met welke partij de VVD samen een coalitie zou vormen in Amstelveen, wilde hij geen partij opnoemen. Het was opvallend, dat de heer Bulsing aanwezig was tijdens de campagne-opening van de PvdA in de Meent en kandidaat wethouder mevrouw Yeter Tan bij de VVD bijeenkomst in het Congrescentrum.

Yeter Tan
(eigen collectie - 2006)

Kandidaat wethouder van de PvdA-Amstelveen mevrouw Yeter Tan luistert naar de VVD kandidaat (vrnl 3de)


Wat zeker is, is dat VVD-Amstelveen niet wil bouwen in de stad, maar in de Bovenkerkerpolder. Deze optie werd ook door het CDA en de PvdA geopperd. Het discussiestuk wordt op 24 januari 2006 tijdens de raadscommisie vergadering Ruimte, Wonen en Natuur verder behandeld.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.