Bijgewerkt: 23 juli 2024

Amstelvener verdacht van drugshandel en witwassen: eis 3,5 jaar cel

Nieuws -> Politie

Bron: OM
10-08-2017

De officier van justitie in Amsterdam heeft op 10 augustus 2017 op verdenking van drugshandel en witwassen 3 ½ jaar cel geëist, - waarvan zes maanden voorwaardelijk - tegen een 37-jarige man uit Amstelveen. Ook heeft de officier de rechtbank gevraagd de auto van verdachte die gebruikt werd om drugs te bezorgen, verbeurd te verklaren. Tenslotte kondigde de officier aan, dat het OM op een later moment een ontnemingsvordering zal indienen, omdat ‘misdaad niet mag lonen’.

De zaak kwam aan het rollen via Meld-Misdaad-Anoniem, waar melding werd gemaakt van auto’s van waaruit werd gedeald, of waarmee drugs aan huis werd bezorgd. De man die afgelopen mei door de politie werd aangehouden, wordt ervan verdacht ‘langdurig en grootschalig’ te hebben gehandeld in cocaïne en XTC. Hij had, aldus de officier tijdens de zitting, gedurende drie jaar een belangrijke rol in deze handel met voornamelijk Amsterdam-Zuid als afzetgebied.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het gebouw van het Openbaar Ministerie Functioneel Parket Amsterdam IJdok 163


De man heeft naar het standpunt van de officier van justitie niet alleen gedeald. Hij was ook verantwoordelijk voor de telefoonlijn, waarop bestellingen konden worden gedaan en had zo blijkt uit diverse getuigenverklaringen, een ‘aansturende positie’. De officier in haar requisitoir: 'De handel in harddrugs dient krachtig bestreden te worden, niet alleen gezien de gezondheidsrisico’s, maar ook gezien de daarmee samenhangende criminele handelingen. Het verkregen geld heeft verdachte  vervolgens witgewassen door een schijnconstructie op te zetten. Daarbij heeft hij een arbeidsovereenkomst valselijk opgemaakt, waardoor het leek of hij salaris van dat schoonmaakbedrijf ontving. Dat reken ik hem extra aan.'

Afgelopen mei heeft de Amsterdamse rechtbank twee andere verdachten in deze zaak veroordeeld tot respectievelijk 34 en 36 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Beiden zijn in appel tegen dat vonnis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.