Bijgewerkt: 22 september 2023

Amstelveense woninghuurders krijgen geen steun uit de gemeenteraad

Nieuws -> Politiek

Bron: AVA/SP/GL
29-05-2020

Dwars door coalitie en oppositie liepen de lijnen in de gemeenteraad bij de stemming over de motie om de huurverhoging te stoppen. Indieners van de motie AVA (Actief voor Amstelveen), GroenLinks, SP, PvdA en SBA kregen steun van BBA. VVD en D66 stemden tegen en met de steun van de christelijke partijen CDA en ChristenUnie gaf dat de doorslag, de motie haalde het net niet.

De initiatiefnemers tot een eerdere oproep aan huurders (AVA, GroenLinks en SP) steken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. Zij vinden dat hiermee de Amstelveense huurder door de raad in de steek wordt gelaten. De Amstelveense woningmarkt en zeker de huurmarkt is al overspannen, mensen betalen vaak al dicht bij de grens van wat hun inkomen toelaat en zijn dus kwetsbaarder voor inkomensverlies.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Michel Becker fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Cheimaa Aouni raadslid van GroenLinks-Amstelveen, woordvoerder Wonen en Natuur


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Patrick Adriaans fractievoorzitter van SP- Amstelveen


Het college zette al stappen in de goede richting, maar een duidelijke uitspraak van de gemeenteraad had extra druk gegeven richting verhuurders, maar ook steun aan de huurders. Uit de vele reacties die de partijen kregen is gebleken dat veel mensen problemen ervaren, maar dat de stap om individueel om hulp te vragen vaak te groot is. Daarom is maatwerk ook geen oplossing, daarmee leggen we de verantwoordelijkheid maar ook de onderhandelingspositie volledig bij de individuele huurder die in problemen komt. Dat maakt dat deze volledig afhankelijk is van de bereidheid van de verhuurder om te helpen.

Met een duidelijke uitspraak van de raad zouden huurders zeker geholpen en gesterkt zijn om individueel en collectief actie te ondernemen om de huurverhoging te stoppen. Lokaal zien we de problemen, waar de huurders mee kampen, het is dan ook belangrijk om als lokale politiek het signaal af te geven naar verhuurders en naar ‘Den Haag’ dat huurverhoging te veel mensen in problemen gaat brengen en we er met maatwerk alleen niet komen. In Amsterdam steunden VVD en ChristenUnie een soortgelijke motie wel, in Oostzaan is het CDA een van de initiatiefnemers, daar lukt het de partijen wel om de lokale zorgen uit te spreken. Jammer dat dit in Amstelveen niet het geval is.

Michel Becker (AVA), Cheimaa Aouni (GroenLinks-Amstelveen), Patrick Adriaans (SP-Amstelveen)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.