Bijgewerkt: 27 november 2021

Amstelveense vrouwen bundelen artistieke krachten

Nieuws -> Cardanus

Bron: Conchita Willems
27-09-2010

Educatieve en inspirerende contacten bij artistieke workshops filmpje maken, dans, beeldhouwen, tekenen en schilderen, kalligrafie en korte verhalen schrijven. Ruim vijftig vrouwen hadden er zin in zaterdag 25 september in het ROC-gebouw van 10-15 uur bij 'Yes I can'.

Het slot van het 3-jarig project ‘Ruimte voor contact’ met als doel duurzaam sociale cohesie te verankeren in Amstelveen, gefinancierd door ministerie VROM en door Cardanus uitgevoerd met behulp van vrijwilligers. Cardanus werkte samen met ROC en Vluchtelingenwerk. Al eerder binnen dit project het Maatjesproject Samenspraak, het Praathuis, Oosterse Beautysalon en Uitstapjes voor inburgeraars.

Directrice Els Ottenhof van het Cobra Museum, noemde in haar openingstoespraak de samenwerking tussen vrouwen met verschillende achtergronden, verschillende verhalen en verschillende kwaliteiten. Net als de Cobra kunstenaars met als doel voor ogen: samen kunst maken. Krachten bundelen. De Cobrakunstenaars als mannen en nu in Amstelveen vrouwen. Leer van elkaar, vul elkaar aan door goed naar elkaars werk te kijken, respecteer elkaar en bundel krachten met succes, aldus haar wens.

Bij binnenkomst ontving elke deelneemster een halve foto met de opdracht: vind degene met de andere helft en stel je aan diegene voor; het verliep vrolijk en hilarisch. De toon van de sfeer was direct gezet. En de ontvangst met koffie/thee en later met lunch aangeboden door Trevor Wilson, droeg deze sfeer feestelijk.

Bij choreografe Dans Gewendolyn Abma stond een groepje vrouwen ietwat aarzelend in makkelijke kledij te wachten op instructie. Binnen mum van tijd was het ROC-lokaal veranderd in een soepele wisselwerking tussen beweging en muziekbeleving, waarbij je je in een spiegelzaal waande, zonder feitelijke spiegels.

Een dansatelier waardig. De dansdocente beheerste met passie de dansexpressie en die vonk sloeg zeker over bij de cursisten. Creativiteit als dansavontuur. Wat een kunstzinnige bewegingen werden er in zo korte tijd ontwikkeld.

Yes I can Amstelveen
(Foto C. Willems - 2010)

Yes I can Amstelveen: Kalligrafie


In het beeldhouwlokaal was het een gehak van jewelste. Onder bezielende leiding van Femke Sipkes gaf het de cursisten vreugde om van een homp steen iets heel eigens te maken. De steen was ruw en dof en de opdracht om deze glad en glanzend te hakken en vijlen werd enthousiast uitgevoerd.

“Je ziet de vorm van een steen, je kiest dan die steen en haalt de kern uit die vorm door de steen te veranderen”, legt een deelneemster met stralende ogen uit. Iedereen houwde een andere steen en een andere vorm: een liggende vrouw, een vis, een hoofd met aan de ene kant een vrouwen- en aan de andere kant een mannengezicht. Wat een rijkdom aan schakeringen.

Yes I can Amstelveen
(Foto C. Willems - 2010)

Yes I can Amstelveen: Video maken


Petra Hofmeester, filmmaakster, werkt vanuit het standpunt: Je eigen film maken? Doen! Dit werd dus op eigen unieke en intense wijze in de praktijk ervaren. Met de camera op stap in de wijk, voerden de cursisten onder begeleiding de opdracht uit: Interview twee politieagenten op de Van der Hooplaan. Petra, vrijwilligster bij RTV Amstelveen en vernuftig regisseur, integreerde deze scène direct in het Weekjournaal van onze lokale zender. De cursisten kwamen echt in de ban van de camera. Onverstoorbaar liepen ze al filmend door groepen mensen heen. Schitterend, nietwaar?

Wie graag schilderde, kwam goed aan haar trekken bij de creatieve workshop van Tahira Bano. Zij leerde de cursisten al schilderend zichzelf, hun talenten beter te leren kennen. Kleuren speelden daarbij een belangrijke rol; elke kleur heeft een eigen betekenis en kies je op gevoel; vaak onbewust van de betekenis ervan. Aandacht werd geschonken aan de schildertechniek en de compositie van ieders werk. Je werd er een beetje stil van met een hele grote glimlach.

Yes I can Amstelveen
(Foto C. Willems - 2010)

Yes I can Amstelveen: Verhaal schrijven


De kunst van het schoonschrijven of kalligraferen wordt nog steeds hoog gewaardeerd. Dat bleek wel bij de workshop van Adrianne Koevoets. Vol animo werd er geoefend met als resultaat een eigen schatkistje schilderen met op het dekseltje een geliefde naam gekalligrafeerd. Schoonschrijven is een unieke persoonlijke kunstvorm, waarbij de pen het instrument is.

Kalligrafische wensen voor mooie mensen, bijvoorbeeld: gefeliciteerd, nog vele jaren, beterschap, veel plezier, hugs. Of een prachtige oorkonde verzorgen, maar ook een persoonlijk gedicht. De 26 letters van ons alfabet zijn op zoveel manieren te combineren tot een speelse vormgeving dat het spelen hiermee onbegrensd is.

Uitgever Totemboek Yvette Cramer bezielde de schrijvers tot het geconcentreerd schrijven van een eigen verhaal. In uiterste stilte werden de puntjes op de i gezet. Je weg gaan in de taal en inzicht in je mogelijkheden werden door Yvette gestimuleerd door diverse denkopdrachten.

Zij begeleidde door kritisch meelezen en aanwijzingen geven. Schrijven als artisitieke passie is heel waardevol. De cursisten ging het duidelijk om het doen. Vaak doen. Wat gaat goed? Wat gaat beter? Schrijven is een ideale uitlaatklep en werkt zeer ontspannend. Zo ervoeren de schrijfcursisten het en kwamen voldaan terug naar de zaal voor de muzikale afsluiting.

Op het podium werd harpiste Andrea Voets aangekondigd door de charmante 15-jarige gastvrouw van de dag Fatnah Mousthyi. En zo werd het slot van dit artisitiek evenement door fijne engelenmuziek een feit.

Yes I can Amstelveen
(Foto C. Willems - 2010)

Yes I can Amstelveen: Banoo Haftlang sluit de dag af


Organisatrice Banoo Haftlang sloot de vitale dag af door het complimenteren van de vakdocenten en vrijwilligers met dit prachtige succes. “Ongelooflijk, wat een diverse vrouwen, jong en oud, met verborgen talenten namen deel. Talentontwikkeling en ruimte voor contact, aan dit doel hebben we vandaag goed gewerkt!”  Dóórgaan, dat stond vastberaden op de gezichten te lezen van de vrouwen. Zelfvertrouwen is ze van harte gegund.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS