Bijgewerkt: 19 april 2024

Amstelveense supermarkten verkopen te vaak drank aan jongeren

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
26-09-2011

De gemeente Amstelveen heeft via mysteryshopping onderzocht, of supermarkten in de stad de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van alcohol naleven. Uit het onderzoek is gebleken, dat dit slechts in 42 procent van de aankooppogingen het geval is. Alleen Albert Heijn Westwijk slaagde met glans voor de test, zij verkochten geen alcohol aan de 15 jarige mysteryshoppers.

De afgelopen maanden zijn 11 supermarkten drie keer bezocht. Bij 13 van de 33 aankooppogingen is niet om leeftijd en identiteitsbewijs gevraagd, wat altijd resulteerde in de aankoop van alcohol. Bij 6 van de 33 aankopen verkoopt de medewerker van de supermarkt alcohol na het tonen van het identiteitsbewijs. Hieruit blijkt mogelijk, dat verkopers moeite hebben de leeftijd te berekenen aan de hand van het identiteitsbewijs.

calculator Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een handig apparaat voor de kassamedewerkers, om de leeftijd van de jongeren te berekenen


Slechte score

C1000 Waardhuizen, Jumbo Groenhof en de Avondwinkel aan de Nieuwe Kalfjeslaan presteerden zeer slecht. Tot drie maal toe verkochten zij alcohol aan de mysteryshoppers. Drie andere supermarkten leefde slechts één keer op de juiste manier de regels na.

Om de naleving van de wetgeving van alcoholverkoop te verbeteren heeft de gemeente alle onderzochte supermarkten een brief gestuurd. De supermarkten krijgen een uitnodiging voor een gesprek medio oktober 2011 met burgemeester Jan van Zanen en wethouder Herbert Raat.

Voedsel en Waren Autoriteit

Ook worden de gegevens doorgegeven aan de Voedsel en Waren Autoriteit. Zij hebben de wettelijke bevoegdheid om leeftijdscontroles uit te voeren en kunnen bij overtreding boetes opleggen. Overigens is wetgeving in de maak om gemeenten deze bevoegdheid te geven.

Wethouder Herbert Raat (VVD) van handhaving: 'De cijfers zijn zeer teleurstellend, maar verbazen me niet. Het gebruik van alcohol op straat door jongeren is een probleem in Amstelveen. Het vermoeden, dat supermarkten de Horeca Wetgeving niet goed naleven bestaat al langer. Vandaar, dat we als gemeente dit onderzoek hebben ingezet. Het college zet hard in op preventie en handhaving van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Enerzijds in het belang van de gezondheid anderzijds om overlast op straat te beperken'.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.