Bijgewerkt: 18 juni 2024

Amstelveense misdaadmeter slaat rood uit

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / AD
08-05-2008

Deze gemeente doet een belangrijke duit in het zakje als het gaat om de landelijk explosieve stijging van gewelddadige overvallen. Met vijftien overvallen in 2007 kleurt Amstelveen rood in de afgelopen zaterdag gepubliceerde Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad.

De overval waarbij avondwinkelier Huub Krooder werd vermoord, was het dieptepunt in een reeks gewelddadige overvallen vorig jaar. Ook dit jaar trokken overvallers al volop de aandacht, na onder meer een gewelddadige overval op supermarkt Cl000 Waardhuizen, waarbij personeel werd gegijzeld. Amstelveen deelt in de trend dat steeds meer supermarkten in de Randstad de dupe worden van overvallers.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De avondwinkel Car Check aan de Nieuwe Kalfjeslaan 1, waar donderdagnacht 9 augustus 2007 rond 23 uur hebben overvallers de 62-jarige winkelier Huub Krooder met een mes gestoken, die aan de gevolgen hiervan later in het ziekenhuis overleed


Lokaal bijna 500 auto-inbraken

Volgens de Misdaadmeter van het AD zijn vorig jaar 497 auto's in Amstelveen opengebroken. Nog eens 329 wagens werd beschadigd of vernield, 51 bolides werden gestolen en in drie gevallen was er sprake van joyriding. Het korps Amsterdam-Amstelland benadrukt geregeld dat waardevolle spullen in auto's achterlaten zeer risicovol is, maar de Amstelvener blijft hardleers.

Navigatiesysteem

Vooral navigatiesystemen zijn zeer vaak de buit van autokrakers binnen de gemeentegrenzen. Vooral de parkeerplaatsen bij het Amsterdamse Bos zijn geliefd werkterrein van krakers. In Amstelveen werden voorts 73 brom-& snorscooters gestolen en ook nog eens tien motoren. In de categorie vervoer werden ook nog eens 131 vernielingen aan het openbaar vervoer toegebracht.

Qua geweldsmisdrijven waren de cijfers ook niet mild: naast twee moorden, werden 157 mishandelingen, veertig straatroven en 98 bedreigingen genoteerd. In veertien gevallen was sprake van ongeoorloofd wapenbezit. Naast de eerder genoemde vijftien overvallen, was er ook twee keer sprake van een gijzeling.

Inbraak

Inbrekers waren eveneens volop actief in 2007, met welgeteld 307 woninginbraken, 158 bedrijfsinbraken en 101 inbraken in schuurtjes en tuinhuizen .Scholen en sportcomplexen werden 73 keer dupe van inbrekers Op zedengebied vielen in Amstelveen elf aanrandingen, zes verkrachting en elf openbare gevallen van schennisplegerij te noteren en ook was er één incest-incident.

Op fraudegebied kwamen 111 gevallen van oplichting aan het licht en 49 verduisteringszaken. In zes gevallen was sprake van afpersing en acht keer werd geprobeerd met vals geld te betalen. Opmerkelijk is dat er in Amstelveen niet één geval van handel in harddrugs viel te noteren en dat er maar één geval van softdrugshandel bekend was over heel 2007.

Externe link: AD misdaadmeterAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.