Bijgewerkt: 19 mei 2024

Amstelveense hockeyster is geridderd

Nieuws -> Sport

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
20-08-2012

Op maandagmiddag 20 augustus 2012 reikte burgemeester Jan van Zanen aan de Amstelveense hockeyster Kelly Jonker in het raadhuis van Amstelveen de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Kelly Jonker (1990) is een Nederlandse hockeyinternational. Ze debuteerde op 7 april 2008 voor Oranje in een interland met Europees Kampioen Duitsland (4-2) te Helmond. Dit duel sierde zij op met een openingsdoelpunt, binnen tien minuten na haar entree. Bondscoach Marc Lammers voegde Jonker op 30 januari 2008 toe aan het Nederlands team.

De technisch begaafde Jonker kan zowel in de aanval als op het middenveld uit de voeten. In Oranje staat ze spits. Zij begon haar hockeycarrière bij Myra in Amstelveen. Een overstap naar Amsterdamsche Hockey & Bandy Club volgde, waar zij sinds 2006 deel uitmaakt van de eerste selectie.

kelly Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De trouwzaal loopt vol met familieleden en burgemeester Jan van Zanen praat even bij met hockeyster Kelly Jonker


Op 10 augustus 2012 speelden de speelsters van het dames hockey team de sterren van de hemel en wonnen hiermee Olympisch goud! Kelly kwam met haar hele familie naar het raadhuis, waar zij in de trouwzaal in ontspannen sfeer werden ontvangen door burgemeester Jan van Zanen en wethouder sport, John Levie.

kelly Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder sport, John Levie tijdens zijn toespraak


kelly Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De familieleden volgen de toespraak van de wethouder


Burgemeester Van Zanen sprak tijdens de huldiging van Kelly Jonker:

'Beste aanwezigen en natuurlijk in het bijzonder: beste Kelly,

Allereerst hartelijk welkom aan iedereen. Fijn dat u aanwezig kunt zijn bij deze officiële plechtigheid waarbij wij Kelly huldigen.

Dat iedereen die ik hier zie trots is, dat staat natuurlijk buiten kijf. Dat ik trots ben dat ik, als burgemeester van Amstelveen, jou de onderscheiding mag uitreiken, ook dat mag duidelijk zijn. En dat heel Amstelveen trots is op jou, Kelly, ook dat zal geen verrassing zijn.

Dat jij en je team de ultieme wedstrijd wonnen, was eigenlijk ook geen verrassing. We weten immers allemaal hoe goed jullie zijn. Maar oh, wat was het spannend. En wat hebben we genoten. Van alle wedstrijden natuurlijk, maar vooral van die ene, ultieme wedstrijd.

jonker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Oma van Kelly is ook gekomen en zit tussen de kleinkinderen


En na Londen ben je nu weer hier, in je woonplaats Amstelveen. Natuurlijk hebben we even goed rondgevraagd en gekeken wie wij hier tegenover ons hebben. Want wij kennen Kelly de sporter, maar Kelly de mens, die leren we nu pas kennen.

Dat je hockeyfanaat bent, verraste ons niet. Op je zesde begon je met hockey bij Myra, maar we hoorden dat je ook al voor die tijd al stond te trappelen om mee te kunnen doen. Kijkend naar je oudere zusje, stond je al langs de kant te hockeyen. En toen spatte het talent er volgens velen al vanaf.

En als we aan mensen vragen, wat jou nou zo typeert Kelly, dan krijgen we te horen: doorzettingsvermogen! Een sporter zonder doorzettingsvermogen wordt nooit een topsporter. En een topsporter dat ben je, dus die eigenschap moet je wel in huis hebben.

jonker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De gouden medaille van de Olympische Spelen draagt Kelly vol trots


Doorzettingsvermogen om ’s morgens vroeg je bed uit te komen, om dat avondje stappen met vriendinnen af te zeggen, of om tegen je vriend (aanwezig) te zeggen dat je morgen moet trainen in plaats van mee te kunnen naar de film.

Misschien niet altijd makkelijk om die offers te brengen, maar kijk eens waar het je gebracht heeft. Mensen noemen ook: jouw trouw. Want ondanks, dat je je afspraken soms voor het trainen af moest zeggen. Je pakte je vriendschappen altijd weer op. En een derde eigenschap die naar voren kwam was: nuchterheid. En nuchter blijven in een periode als deze, na het neerzetten van zo’n topprestatie, dat is heel knap Kelly.

Doorzettingsvermogen, trouw en nuchterheid hebben hun vruchten afgeworpen.

- Van je debuut in het Nederlands elftal op je 12e.

- via verschillende grote toernooien, waaronder het succesvolle WK in Boston in 2009,

- via tegenslagen die er ook waren, blessures, vorig jaar nog de operatie aan je schouder,

- via die lange weg ben je hier gekomen. Bij de ultieme prijs. De gouden, Olympische plak.

Die gouden plak verdient een gouden randje. En die hopen wij je te kunnen geven via de officiële huldiging.

jonker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Jan van Zanen speldt de Koninklijke onderscheiding op het jasje van Kelly


jonker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Jan van Zanen en ridder Kelly Jonker


jonker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een emotionele Kelly Jonker bedankt voor de steun van haar familie


jonker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Jan van Zanen met de blije Jonker familie op het terras van het raadhuis


Mevrouw Kelly Jonker,

Het doet mij een genoegen u te vertellen, dat u door onze Koningin benoemd bent tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd!'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.