Bijgewerkt: 20 mei 2024

Amstelveens stel verdacht van minstens 15 inbraken en diefstallen

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
10-11-2008

Onderstaande tekst is een bewerkte versie uit de korpskrant van de Politie Amsterdam-Amstelland. De hieronder beschreven uitspraken zijn toe te schrijven aan een politieman die zich, samen met collega’s, bezighield met het rechercheonderzoek.

Bankstellen, ski’s, sieraden, cd’s, golfclubs, een ijskast. Je kunt het zo gek niet bedenken of het was opgeslagen in de Amstelveense woning van een 28-jarige man. Allemaal door hem en zijn 25-jarige vriendin bij elkaar gestolen. De wijkteamrecherche van Bureau Amstelveen-Zuid hield het stel, dat wordt verdacht van tenminste vijftien diefstallen en inbraken in de woonbuurt van de man, onlangs aan.

Amstelveen Zuid werd afgelopen tijd behoorlijk geplaagd door insluipingen en inbraken. Zo ook midden oktober, toen er uit de lobby van een hotel voor zakenmensen aan De Laan van de Helende Meesters een bankstel verdween. ‘Op de beelden van de beveiligingscamera was te zien hoe een man en een vrouw zich gedroegen alsof ze in een showroom rondliepen; kijkend en keurend.

Even later zag je hoe ze een bankstel naar buiten droegen.’ ‘Op het politiebureau werd bij het bekijken van de videobeelden het stel door verschillende politiemensen herkend. De vrouw was kort daarvoor door een politieman staande gehouden in een tuin waar ze niets had te zoeken. Helaas kon toen niet worden hard gemaakt worden dat het om een insluiping ging.’

‘Na onderzoek had de wijkteamrecherche genoeg bewijzen vergaard om aan te tonen dat het om twee notoire inbrekers ging. We kregen toestemming van de officier justitie om de twee verdachten buiten heterdaad aan te houden. Maar nog voor we daartoe konden overgaan, werd de vrouw al gearresteerd toen ze op heterdaad werd betrapt werd bij een auto-inbraak in een nabijgelegen parkeergarage.’ De aanhouding van haar vriend ging moeizamer. ’Personeel moest zelfs een “doorchrusher”, laten komen om de voordeur te openen. Maar eenmaal binnen kon de verdachte worden aangehouden.’

‘Wat we in het huis van de man aantroffen ging onze verbeelding werkelijk te boven’ ‘Het was compleet volgestouwd met meubilair, sportattributen, cd’s, dvd’s, sieraden, lampen, spelcomputers, mobiele telefoons. Al deze goederen bleken van diefstal en inbraak afkomstig. We moesten deze keer met een complete vrachtwagen komen opdraven om de zaken uit de woning te halen.

Het onderzoeksteam heeft het vermoeden dat dit niet alles is en een deel van de zaken is beleend. Dit wordt nader onderzocht. Verschillende gestolen spullen zijn inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaars. Die wonen overigens allemaal in een straal van nog geen twee kilometer van de verdachte, op loopafstand van zijn huis dus.

Tot nu toe zijn vijftien inbraken en insluipingen op het duo terug te brengen. Onderzoek moet uitwijzen of het hierbij blijft of dat er sprake is van nog meer strafbare feiten. De verdachte is verslaafd aan harddrugs. Hij was nog niet zo lang geleden weer op vrije voeten na een gevangenisstraf van drie en een half jaar. Inmiddels zijn beide in bewaring gesteld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.