Bijgewerkt: 29 maart 2024

Amstelveens erfgoed staat centraal tijdens de Open Monumentendagen 2022

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-09-2022

Dit jaar openen verschillende monumenten de deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022. Gedurende de dagen kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten, zoals rondleidingen en lezingen.

'Monumenten zijn belangrijk, omdat zij ons herinneren aan de ontstaansgeschiedenis van onze gemeente. In Amstelveen hechten we hier veel waarde aan. Dat bleek onder meer na de oprichting van het Meldpunt Monumenten waarop veel meldingen binnenkwamen van inwoners. Van de ‘nonnenkappen’ op het terrein van tuinvereniging Langs de Akker tot woonhuizen en grenspaal aan de Hollandsedijk die in de 17de eeuw de grens tussen Holland en het Sticht markeerde. Deze zijn inmiddels gemeentelijk monument. We nodigen u van harte uit om tijdens de Open Monumentendagen de opengestelde monumenten te bezoeken en een van de drie historische routes in Amstelveen te wandelen. Deze laatste kunt u vinden op visitamstelveen.nl' -zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten


Monumenten en activiteiten. Zaterdag 10 september: De vereniging Historisch Amstelveen verzorgt samen met de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN) twee lezingen in Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein. Deze gaan over een archeologische opgraving en de bouwhistorie van de voormalige herberg ’t Kalfje aan de Kalfjeslaan (12:00 uur) en over de geschiedenis van Amstelveen in het algemeen (15:00 uur).

Zondag 11 september: Op begraafplaats Zorgvlied kunt u deelnemen aan een rondleiding. Frank Driessen of Annelies Zwijns nemen u mee voor een wandeling over het bijzondere gedenkpark. Tijdens de rondleiding komt u meer te weten over de bijzondere graven op Zorgvlied van bekende én onbekende overledenen, de rijksmonumenten en de bijzondere groencultuur. Voor deelname is een reservering verplicht.

Ook buitenplaats Wester-Amstel is vandaag geopend. Om 12:00, 13:00 en 14:00 uur worden rondleidingen gegeven door de tuinen, het park en de omgeving van het huis. Ook hier graag reserveren voor deelname.

Zaterdag 10 en zondag 11 september: Om 11:00 en 14:00 uur worden rondleidingen gegeven door de Heemparken. Verzamelplaats is de kwekerij in heempark De Braak. Medewerkers van de gemeentelijke groendienst kunnen u alles vertellen over deze betoverende groene oases te midden van de drukke Randstad.



Zeven monumentale kerkgebouwen openen (een van) beide dagen de deuren: de Annakerk (herbestemd tot bierbrouwerij en horecagelegenheid), Pauluskerk, Kruiskerk, De Kerk van het Apostolisch Genootschap, Urbanuskerk in Nes aan de Amstel, Urbanuskerk in Bovenkerk en de Paaskerk. In verschillende kerken worden rondleidingen gegeven en wordt op het orgel gespeeld. In zowel de recent gerestaureerde Urbanuskerk in Bovenkerk als de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is het mogelijk de toren te beklimmen. In de Kruiskerk is een speurtocht voor kinderen uitgezet.

De kunstenaars van Ateliers 2005, de voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan 4, stellen hun ateliers open voor bezoekers. Ook is in de aula een expositie te bezichtigen. Kijk voor de adressen, openingstijden en reserveringen op www.openmonumentendag.nl  en toets ‘Amstelveen’ in als locatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.