Bijgewerkt: 21 september 2023

Amstelveen zoekt een alternatieve locatie voor bioscoop Pathé

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-07-2018

De gemeente Amstelveen kijkt samen met bioscoopketen Pathé naar alternatieve mogelijkheden voor een bioscoop in Amstelveen. De eerdere plannen voor een bioscoop boven de bibliotheek kunnen niet doorgaan. De architect van het gebouw, Hans Ruijssenaars, beroept zich namelijk op zijn auteursrecht. Hij wil hiermee voorkomen dat het aanzien van het gebouw wordt aangetast.

Hierdoor zijn de gemeente en Pathé genoodzaakt andere mogelijkheden te onderzoeken. 'We willen nog steeds een Pathé bioscoop in Amstelveen' - aldus Herbert Raat (VVD) wethouder Stadshart. 'Het kan niet zo zijn dat onze Amstelveense kinderen, maar ook van Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel, nog steeds naar Amsterdam-Zuidoost moeten voor de nieuwste films. Amstelveen heeft inmiddels 90.000 inwoners. Daarbij past een bioscoop op een centrale en goed te bereiken locatie.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Herbert Raat (VVD) wethouder Stadshart


Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met de architect. Deze hebben echter niet tot een andere uitkomst geleid. Door de auteurswet, waarop de architect zich beroept, kan de bioscoop alleen op de locatie van de bibliotheek als het bestaande pand volledig wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. Volgens de gemeente is dit niet acceptabel. Voor een andere locatie worden meerdere varianten onderzocht. Belangrijke voorwaarden voor een andere locatie zijn een ingang aan het Stadsplein en voldoende zaalruimte.

De komst van de Pathé maakt onderdeel uit van een grote vernieuwing in het Stadshart. In 2017 zijn de kaders door de gemeenteraad vastgesteld in de Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart Amstelveen. Op dit moment wordt er aan het Stadsplein gewerkt aan de uitbreiding van de terrassen. Ook zijn er vergevorderde plannen voor een overdekt vers- en horecaplein bij de verlengde Rembrandtweg.

Pathé? Pathé of Pathé Frères is de naam van verschillende Franse bedrijven die vanaf 1896 zijn opgericht en oorspronkelijk werden geleid door de Pathé Broeders. In het begin van de jaren 1900 werd Pathé 's werelds grootste filmapparatuur en productie bedrijf, evenals een grote producent van grammofoonplaten. In 1908 vond Pathé de bioscoopjournaal uit vóór een speelfilm.

Vandaag de dag is Pathé een belangrijke filmproductie- en -distributiemaatschappij, die via haar dochteronderneming Les Cinémas Gaumont Pathé en televisienetwerken in heel Europa een aantal bioscoopketens bezit. Het is de op één na oudste werkmaatschappij ter wereld, vóór Universal Studios en Paramount Pictures, en na de studio van de Franse Gaumont Film Company de grootste in Europa. Pathé Nederland heeft 28 bioscopen in 20 steden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.