Bijgewerkt: 27 september 2022

Amstelveen werkt toch mee aan de plaatsing van Stolpersteine

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-01-2021

Op basis van aanvullende gesprekken met en nieuwe invalshoeken van diverse inwoners en organisaties, ook vanuit de Joodse gemeenschap, heeft de gemeente besloten om voortaan mee te werken aan verzoeken tot het plaatsen van Stolpersteine als individuele herdenkingstekens in Amstelveen.

Daarom gaat burgemeester Poppens op korte termijn in gesprek met de aanvrager en een vertegenwoordiger van Stichting Stolpersteine over de plaatsing van Stolpersteine in Amstelveen. De gemeente en de aanvrager zijn het erover eens dat het belangrijk is om de Joodse inwoners uit Amstelveen, die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog, te herdenken op een wijze die recht doet aan het grote onrecht en leed dat hen is aangedaan.

Foto Amstelveen
(Foto Axel Mauruszat/Wikipedia - 2006)

Een Stolperstein in Berlin-Charlottenburg voor Else Liebermann von Wahlendorf, Budapester Straße 45, gelegd op 26 september 2006; weduwe van de broer Paul (1861-1930) (d.w.z. 'schoonzuster') van Wilhelm Liebermann von Wahlendorf


In 2015 koos Amstelveen voor een gezamenlijke manier van herdenken waarin zonder onderscheid alle 166 omgekomen Amstelveense Joden een plek krijgen en worden genoemd. Daarvoor is in september 2020 het Joods Herdenkingsmonument onthuld met daarop alle 166 namen. Deze gezamenlijke manier van herdenken blijft ongewijzigd, maar naast deze collectieve manier van herdenken wil de gemeente ruimte bieden aan individuele vormen van herdenken met Stolpersteine in de openbare ruimte.  De beslissing van de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, om geen individuele herdenkingstekens toe te staan voor slachtoffers van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog leidt tot woede bij de aanvragers. Lees ook de voorgeschiedenis in Het Parool: Amstelveen wil geen struikelsteentjes, tot woede van nabestaanden

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. In Friesland worden de gedenktekens stroffelstiennen genoemd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.