Bijgewerkt: 2 december 2023

Amstelveen subsidieert de helft kosten van groen dak of gevel

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-05-2019

Een groen dak of gevel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het leefklimaat in huis. Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer. Daarnaast verlengt het de levensduur van een dak aanzienlijk. Om zoveel mogelijk Amstelveners te laten profiteren van de voordelen heeft de gemeente de subsidie voor de aanleg flink verhoogd en betaalt zij vanaf 1 mei tot maximaal de helft van de kosten.

Voor het klimaatbestendig maken van de straten en het verbeteren van het leefklimaat van bijen en vlinders ziet de gemeente graag dat inwoners meer groen rondom hun huis aanleggen. Daarom wordt de subsidieregeling versoepeld, versimpeld en verruimd. 'We beperken ons met de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen niet meer alleen tot groene daken, maar voegen daar ook groen gevels en verticale tuinen aan toe. Door daarnaast de subsidie te verhogen naar maximaal 50 procent van de kosten van aanleg met een maximum van 25.000 euro verwachten wij dat meer inwoners en Amstelveense bedrijven hiervan gaan gebruikmaken. Een groen dak of gevel levert een positieve bijdrage aan het milieu én de portemonnee. Zo bespaar je onder meer energiekosten door de isolerende werking en verlengt het de levensduur van het dak.' vertelt Floor Gordon (D66) wethouder Groen, Milieu en Duurzaamheid.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

Wethouder Floor Gordon nam een kijkje op het groene dak van de schuur van Alexander Ket en zijn dochters Kato en Pien in Amstelveen


Goed voor milieu en portemonnee. Door het veranderende klimaat zien we vaker hevige regenval. Een groen dak helpt bij het verwerken van het overtollig regenwater, zodat het hemelwaterriool minder hoeft op te vangen en straten minder snel overstromen. Daarnaast vermindert de hittestress, waardoor de temperatuur in de stad in warme zomers afneemt en kan het fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Een ander belangrijk effect, zeker voor een gemeente nabij Schiphol, is geluidsisolatie. Dak- en gevelbegroeiing dragen vooral in een stedelijke omgeving bij aan het verminderen van lawaai. Daarnaast heeft het koelende effect van de dakbegroeiing een gunstig effect op zonnepanelen wat het rendement kan verhogen met 5 %.

Een groen dak zorgt voor een mooier uitzicht. Een uitbouw of schuurtje ziet er vanuit het slaapkamerraam fraaier uit met kleurrijke vegetatie. Alexander Ket heeft met negen buren subsidie aangevraagd om het aangezicht van de binnentuin te verfraaien. 'We hadden allemaal onze eigen redenen om een groen dak te nemen, maar over een ding zijn we het allemaal eens: het ziet er prachtig uit. Mijn buren met een uitbouw merken heel goed dat het er warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. De kinderen uit de buurt wilden het vooral voor de bijen en vlinders. Daarnaast was het samen aanleggen van de daktuinen ook nog eens heel gezellig en goed voor de saamhorigheid in de buurt.' Aldus de heer Ket.

Publieksactie op de markt. Om de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen onder de aandacht te brengen bij de Amstelvener staat de gemeente vrijdag 10 mei 2019 van 8.00 tot 14.00 uur met een kraam op de weekmarkt ter hoogte van het kunstwerk Der Bogen van Armando. Er zijn twee bedrijven die groene daken aanleggen uitgenodigd om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de regeling en de spelregels zijn te vinden op www.amstelveen.nl/groenopgebouwenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.