Bijgewerkt: 28 maart 2024

Amstelveen scheldt gemeentelijke vorderingen gedupeerden kinderopvangtoeslagenaffaire kwijt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-07-2021

Het demissionair kabinet heeft gemeenten gevraagd mee te werken aan het (op voorhand) uitvoering geven van voorgenomen wetgeving op het gebied van kwijtschelding van gemeentelijke vorderingen van gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagenaffaire. Toegezegd is dat gemeenten volledig gecompenseerd worden door de Rijksoverheid.

De gemeente Amstelveen wil een bijdrage leveren aan het herstel van het vertrouwen in de Rijksoverheid. Daarom hebben wij conform de oproep besloten vorderingen van gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagenaffaire kwijt te schelden. Voor de gemeente gaat het om vorderingen die zijn ontstaan bij de Gemeentebelastingen en vorderingen die zijn ontstaan binnen het sociaal domein.

Ook wij menen dat wij moeten, en op basis van de gegevens van de Belastingdienst nu kunnen, meewerken om gedupeerde inwoners zo snel mogelijk af te helpen van de voortdurende onzekerheid over mogelijke schulden. Doel is gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagenaffaire niet langer in onzekerheid te laten, maar nu over te gaan tot het kwijtschelden van gemeentelijke schulden.

Foto Amstelveen
(Foto Maarten de Groot - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Werk en Inkomen


Doelgroep. Inwoners die door de Rijksoverheid zijn erkend als gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagenaffaire krijgen een ambtshalve beschikking (besluit) opgestuurd van de gemeente. De gedupeerden hoeven dus niet zelf een aanvraag bij de gemeente in te dienen. De gemeente baseert zich hierbij op de gegevens die door de Rijksbelastingdienst moeten worden aangeleverd bij de gemeente. Als gemeente beschikken wij vanzelfsprekend niet over de gegevens om te kunnen beoordelen of iemand wel of niet gedupeerde is van het Rijksoverheid optreden inzake de Kinderopvangtoeslagenaffaire. In Amstelveen gaat het om het kwijtschelden van ongeveer € 36.000 aan openstaande vorderingen. De bedragen kunnen nog verder oplopen zodra wij weer nieuwe lijsten ontvangen van de belastingdienst met gedupeerden die in aanmerking komen voor kwijtschelding.

Concept Verzamelwet hersteloperatie 2022. Voor het kwijtschelden van de publieke schulden heeft het Rijk een concept verzamelwet gemaakt die na de zomer wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze verzamelwet kan niet eerder dan 1 januari 2022 ingaan. Vooruitlopend hierop heeft de demissionair staatssecretaris van financiën een besluit genomen waarmee gemeenten kunnen anticiperen op de verzamelwet en schulden van gedupeerde ouders in het sociaal domein en gemeentelijke belastingen vanaf 1 juli 2021 kunnen kwijtschelden.

De hersteloperatie. De aanpak van het kabinet bestaat uit 3 stappen:

1.         Het pauzeren van publieke en private schulden. Dit is nu al uitgevoerd.

2.         Het op voorhand uitvoeren van het kwijtschelden van publieke schulden en het zoveel mogelijk afbetalen en oplossen van private en informele schulden.

3.         Formalisering van de operatie. Op Prinsjesdag 2021 wordt de verzamelwet hersteloperatie toeslagen gepresenteerd. De beoogde formele inwerkingtreding is 1 januari 2022.

Risico's. Vooruitlopen op een Verzamelwet van een demissionair kabinet brengt risico's met zich mee. De Verzamelwet hersteloperatie toeslagen is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer en dus ook nog niet in werking getreden. Er kunnen dus nog amendementen worden ingediend op het wetsontwerp. De verwachting is dat die eerder een verruiming van de concept Verzamelwet zullen behelzen dan een versmalling. Daarnaast is er nog een aantal onduidelijkheden in de nu voorgelegde Verzamelwet. Wij zijn echter van mening dan deze ondergeschikt zijn aan het doel van de operatie namelijk rust en zekerheid voor de gedupeerden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.