Bijgewerkt: 27 november 2021

Amstelveen onderzoekt de monumentale status van het KLM hoofdkantoor

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-02-2020

De gemeente Amstelveen heeft formeel opdracht gegeven om de monumentenstatus te onderzoeken van het KLM-hoofdkantoor aan de Amsterdamseweg 55. De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland beoordeelt op dit moment de architectonische en cultuurhistorische waarde van het complex aan de Amsterdamseweg. KLM heeft vorig jaar laten weten het hoofdkantoor in 2024 te verhuizen naar Schiphol-Oost in de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente wil voorkomen dat beeldbepalende panden in Amstelveen verloren gaan of gesloopt worden voor nieuwbouw.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het KLM-hoofdkantoor aan de Amsterdamseweg 55 in Amstelveen


'We zijn in het verleden al te veel monumentale panden verloren en dat willen we in de toekomst voorkomen. Het KLM-hoofdkantoor is een markant gebouw en maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Amstelveen. Veel inwoners hebben of kennen iemand die hier heeft gewerkt. De vliegmaatschappij maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van onze historie. Daarom laten we onderzoeken of het monumentale waarde heeft, zodat we het kunnen behouden als gemeentelijk monument. Het zou geweldig zijn als bij de herontwikkeling niet alleen naar wonen gekeken wordt, maar ook naar een culturele invulling die verbinding zoekt met ANNA en Museum Jan.' zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Welstand en Monumenten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Herbert Raat (VVD) wethouder Welstand en Monumenten


De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland heeft de opdracht gekregen om de architectonische en cultuurhistorische waarde van het gebouw te onderzoeken. Dit rapport wordt vervolgens beoordeeld door de Erfgoedcommissie (CRK) die een advies uitbrengt aan het college van burgemeester en wethouders. Het KLM hoofdkantoor is van de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. Het gebouw ligt in Amstelveen langs de A9, aan de rand van het Amsterdamse Bos, en is ontworpen door architect Rein Fledderus (1910-1970). Het gebouw werd in gebruik genomen op 22 maart 1971 en huisde in het begin zo'n 1000 medewerkers. Het gebouw ziet er van bovenaf uit als een vliegtuig, waarbij de drie gangen respectievelijk de romp en de twee vleugels voorstellen.In 1989 is het gebouw gerenoveerd en is er een extra verdieping op geplaatst. KLM maakte op 24 juli 2019 bekend om het pand in 2024 te gaan verlaten. Het pand is dan aan zware renovatie toe en dat is financieel niet interessant. KLM zal per 2024 verhuizen naar een nieuw hoofdkantoor op Schiphol-Oost in de gemeente Haarlemmermeer. Dit pand moet nog gebouwd worden. Het nieuwe complex zal gebouwd worden naast het huidige Operations Control Center. Alle overige kantoren en panden op Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk moeten worden ondergebracht in het nieuw te bouwen complex. Het nieuwe complex moet uiteindelijk zo 35.000 m² in beslag gaan nemen.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS