Bijgewerkt: 30 juni 2022

Amstelveen maakt haar kunstcollectie gratis toegankelijk

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
26-02-2022

De gemeente Amstelveen heeft een rijke kunstcollectie die grotendeels in het depot is opgeborgen. Deze zomer komt hier verandering in: de gemeente gaat haar kunstschatten met alle Amstelveners delen. Inmiddels is de kunstcollectie geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Dit jaar kan iedereen alle kunstwerken in gemeentelijk bezit online bekijken. Tijdens de zomer van 2022 zomer zijn bovendien meerdere topstukken te bewonderen in tentoonstellingen in het Cobra Museum en Museum JAN die gratis toegankelijk zijn voor alle inwoners van Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Marloes Vereecken stagiair kunst en cultuur en wethouder Herbert Raat bij het depot in het raadhuis van Amstelveen


Gemeente als kunstverzamelaar. De gemeente Amstelveen begon in de jaren 1960 met het verzamelen van beeldende kunst. De kunstcollectie was bedoeld om het raadhuis en andere publieke locaties mee aan te kleden, maar ook om het gemeentelijk personeel kennis te laten maken met moderne en hedendaagse, Nederlandse kunst. Door de jaren heen zijn er steeds nieuwe kunstwerken aangekocht en is de collectie verder uitgebreid.

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur wil dat iedereen toegang krijgt tot deze kunstschatten. 'Het is zonde om de prachtige collectie achter gesloten deuren te houden. Het afgelopen jaar is de gehele collectie geïnventariseerd door een team met kunsthistorici. De topstukken zijn getaxeerd en de collectie is geregistreerd in een nieuw kunstregistratiesysteem. Hierbij zijn prachtige werken naar voren gekomen die het verdienen om door een groot publiek te worden gezien. Het gaat dan om werken van onder anderen Gerard Schäperkötter (1914 - 2006), Jaap Egmond (1913-1997), Marian Plug (1937), Melanie Bonajo (1978) en Cobra-gelieerde kunstenaars zoals Jan Sierhuis (1928). Dit gaan wij naar buiten brengen. Wij willen alle Amstelveners inspireren met onze kunstschatten en zetten onze kunst uit de kelder in de etalage.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Een schilderij van kunstenaar Gerard Schäperkötter (1914-2006). Hij was een ingetogen kunstenaar die zeer rustig zijn doeken en gouaches componeerde. Vanuit zijn herinnering en verbeelding creëerde hij een nieuwe werkelijkheid. Daarbij liet Schäperkötter zich inspireren door het expressionisme van de Cobra-beweging en École de Paris. Zijn benadering van het medium was spontaan en vrij en leidde – na een figuratieve aanlooptijd in de jaren ’60 en ’70 – tot krachtige composities. De kunstwerken van Schäperkötter kenmerken zich door de afwisseling van lyrisch abstractie en indringend kleurgebruik. Veel voorkomende thema’s zijn stranden, muren en tuinen


Zomertentoonstellingen. Van 1 juli t/m 25 september zijn in het Cobra Museum en in Museum JAN twee tentoonstellingen met kunstwerken uit gemeentelijke kunstcollectie te zien. Het Cobra Museum laat zien hoe de collectie een afspiegeling vormt van diverse kunststromingen uit de afgelopen decennia. De tentoonstelling voert bezoekers mee naar het collectiebeleid uit het verleden en geeft een inkijkje in het beleid van de toekomst.

Museum JAN toont kunstwerken met het landschap van Amstelveen als thema. Vanaf eind jaren 50 tot begin jaren 70 van de vorige eeuw heeft de gemeente kunstenaars gevraagd om de veranderingen in de omgeving vast te leggen. De gemeente zet deze traditie voort en heeft voor deze tentoonstelling drie veelbelovende kunstenaars uitgenodigd om te reflecteren op het veranderde landschap en de rol van gemeente als opdrachtgever.

Digitaal depot. In 2021 heeft een team met kunsthistorici zich over de kunstcollectie gebogen. Na een jaar van inventariseren, restaureren en digitaliseren is nu het moment aangebroken om de kunstschatten met de inwoners van Amstelveen te delen. Dit jaar wordt de collectie voor het eerst in zijn geheel getoond via het digitaal depot. Op dit online platform zullen zowel alle kunstwerken te zien zijn, als de werkzaamheden achter de schermen.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.