Bijgewerkt: 20 maart 2023

'Amstelveen loves Japan' expositie in Museum Jan van der Togt geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
16-05-2012

10 mei tot en met 17 juni 2012

Museum Jan van der Togt brengt een ode aan Japan. De tentoonstelling toont werken van Japanners, Amstelveners van Japanse komaf en kunstenaars die zich laten inspireren door het land van de rijzende zon. Hiermee wordt een prelude geboden op het jaarlijkse Japan Festival.

japan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Marinus van Schaik, voorzitter van het bestuur van de Stichting Museum Jan van der Togt verwelkomt alle aanwezigen in het museumjapan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jaap Rost Onnes, voormalig honorair consul-generaal van Japan in Amsterdam leidt de tentoonstelling inAmstelveen kent de meest omvangrijke Japanse gemeenschap van Nederland en zelfs de op twee na grootste van Europa. Het museum kleurt dan ook rood en wit op 15 mei 2012 als Jaap Rost Onnes, voormalig honorair consul-generaal van Japan in Amsterdam, de tentoonstelling opent.

Internationaal fotoproject

De Japanner Nobuyuki Kobayashi maakt met het internationale fotoproject '3.11 Portrait Project' zijn debuut in een Nederlands museum. Hij fotografeerde hiervoor ogenschijnlijk ‘normale’ Japanners. Zij hebben echter gemeen, dat ze al hun bezittingen dan wel dierbaren verloren aan de verwoestende tsunami die Japan vorig jaar trof.

11 maart 2011. Een zware aardbeving zet een vernietigende tsunami in werking. Ruim 19.000 doden en vermisten zijn het gevolg. Een kustgebied dat zich uitstrekt over honderden kilometers wordt van de kaart geveegd.

Kobayash Amstelveen
(Foto N. Kobayashi - 2012)

Nobuyuki Kobayashi: een foto van het 3.11 Portrait Project' serie


De mensen die de ramp hebben overleefd zijn bijna alles kwijt. Diploma’s, kalenders, fotoalbums en andere persoonlijke bezittingen liggen verspreid tussen het puin. Daarom kwam fotograaf Kobayashi met het idee, om deze slachtoffers op de foto te zetten. Alleen, of samen met hun dierbaren.

Van april tot en met december gaat een team van professionele fotografen, kappers en schoonheidsspecialisten langs evacuatiecentra in de getroffen gebieden. Het resultaat is een collectie van ruim duizend authentieke portretten. Het enige, dat de mensen op de foto’s bindt, is het meemaken van deze tragedie en de witte achtergrond waarop ze zijn geportretteerd.

Het doel van het project is deze mensen, die zoveel hebben meegemaakt, moed te geven zodat ze weer een stap vooruit kunnen zetten. Initiatiefnemer Kobayashi merkt, dat foto’s de kracht hebben om verdriet om te zetten in een glimlach.

De ramp heeft veel gemeenschappen verscheurd, omdat buurten vaak volledig van de aardbodem zijn weggevaagd. Mensen komen in noodwoningen terecht waar ze hun buren niet kennen. Het project helpt niet alleen de individuele slachtoffers, maar ook de emotionele wederopbouw van lokale gemeenschappen.

japan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De gasten en de kunstenaars volgen de Engelstalige toesprakenjapan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jhr. Mr. Pieter Beelaerts van Blokland, burgemeester van Amstelveen tussen 1971-1977 was ook aanwezig tijdens de opening van de tentoonstelling met zijn echtgenotejapan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

John Levie, (l) wethouder cultuur met fotograaf Paul van Riel en zijn echtgenote tijdens de openingDe Amstelvener Paul van Riel maakt al ruim 30 jaar Japan-reportages. Naast een montage van beelden die hij in opdracht van het National Geographic Magazine schoot, toont hij ook een nieuwe serie zwart-wit prints, onder de noemer ‘Tokyo Monochrome&rsquo.

japan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Fotocollage van Paul van Riel


japan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Fotograaf Anko Stoffels poseert voor de camera met Jaap Rost Onnesjapan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Anko Stoffels heeft zijn camera natuurlijk meegenomen naar de openingjapan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De heer Tetsuya Ishii (l), Minister op de ambassade van Japan in Nederland, grootmeesteres van de koningin Martine van Loon-Labouchere, de heer Jaap Rost Onnes en echtgenote Mary en helemaal rechts op de foto staat de fotograaf Nobuyuki KobayashiEeuwenoude lakkunst

De in Amstelveen woonachtige Mariko Nishide presenteert een eeuwenoude Japanse lakkunst: Urushi. Urushi wordt gemaakt van het hars van de Rhus vernicifera-boom. Al meer dan 6.000 jaar geeft het gebruiksvoorwerpen een “onovertroffen glans”. Urushi wordt beschouwd als een van de moeilijkste traditionele ambachten uit Azië. Nishide is de enige Japanse meester in Urushi die zich in Europa heeft gevestigd.

Onder de pseudoniem Chizu Gouda schrijft zij Tanka-gedichten. Tanka is een lyrische dichtvorm uit Japan van vijf regels met 5-7-5-7-7 lettergrepen. Het schrijven van deze gedichten is oorspronkelijk een samenspel van meerdere dichters. Een dichter opende dan met drie regels, waarop een ander reageerde met een vers van 7-7 lettergrepen.

japan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Kleurrijke tekeningen van de kleuters van de Japanse Stichting Tulip Gakuen School in het Museum Jan van der Togt


Kleuters van de Japanse Stichting Tulip Gakuen School in Amstelveen completeren de tentoonstelling met kleurrijke tekeningen. Hierin verbeelden zij hun herinneringen aan de emigratiereis die zij al op zeer jonge leeftijd maakten. Bovendien knutselden de kleuters gezamenlijk een immens KLM-vliegtuig, dat eveneens refereert aan die reis, in elkaar.

japan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het papiermaché KLM-vliegtuig van de Japanse kleuters


japan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

In de glazen vitrine zijn er een paar tekeningen tentoongesteld van de hand van Japanse kleutersjapan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een grote foto van Anko Stoffels met het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bosjapan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Mariko Nishide: North-sea-III object (Japanse lakkunst- Urushi)De officiële opening vond plaats – in aanwezigheid van de exposanten – op dinsdag 15 mei 2012 om 19.30 uur, en werd verricht door Jaap Rost Onnes, voormalig honorair consul-generaal van Japan in Amsterdam. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54

Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.