Bijgewerkt: 21 juli 2024

Amstelveen doneert 7.200 euro aan de IVN vogelwerkgroep Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-11-2020

De gemeente Amstelveen doneert ruim 7.200 euro aan de vogelwerkgroep van IVN Natuureducatie Amstelveen. Het gaat om een gedeelte van de opbrengst van in 2019 ingezameld textiel in de lokale wijkcontainers. In het contract met de textielinzamelaar dat eind dit jaar afloopt is opgenomen dat de gemeente een deel van de opbrengst van het ingezamelde textiel aan een lokaal initiatief kan doneren. Deze keer koos de gemeente Amstelveen voor initiatieven van de vogelwerkgroep van IVN Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Op 17 november 2020 overhandigt Floor Gordon (D66) wethouder Afvalbeheer de cheque van 7.206,90 euro aan Marleen Andriessen van de vogelwerkgroep van IVN Amstelveen in de Middelpolder


Initiatieven vogelwerkgroep. Op 17 november 2020 overhandigde Floor Gordon (D66) wethouder Afvalbeheer en Duurzaamheid de cheque van € 7.206,90 aan Marleen Andriessen van de vogelwerkgroep op een prachtige plek in de vogelrijke Middelpolder. De groep kan de bijdrage goed gebruiken. Bijvoorbeeld voor een informatiebord bij de oeverzwaluwwand aan de Burgemeester Boersweg en nestplanken voor witte kwikstaarten en boerenzwaluwen onder brugdekken in de polders.

Investeren in circulaire economie. Het produceren van textiel is erg milieuvervuilend. Voor het produceren van één T-shirt wordt bijna 3.000 liter water verbruikt. Wethouder Floor Gordon: 'Wij stimuleren inwoners hun (schone) oude kleding en schoenen in de gemeentelijke textielcontainers te deponeren. Textielinzamelaar Sympany investeert hun opbrengst vooral in het in de kringloop houden van textiel. Sympany ontwikkelt toepassingen om oud textiel te verwerken tot garen voor nieuwe kleding.'

Dalende textielopbrengsten

De afgelopen jaren waren onder andere het Amstelveenfonds en het Rode Kruis begunstigden van een deel van de opbrengst uit de Amstelveense textielinzameling. De financiële opbrengst uit textiel neemt echter elk jaar af en zal de komende jaren blijven dalen. Enkele oorzaken, die landelijk spelen, zijn de slechte kwaliteit van het ingezamelde textiel (‘fast fashion’), de vervuiling met restafval en de lagere vraag naar gebruikt textiel. Amstelveen sluit voor de komende twee jaar een nieuw contract af wat voor de gemeente kostenneutraal is. Consequentie van wegvallende opbrengsten is dat er geen goede doelen donaties mogelijk zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.