Bijgewerkt: 5 maart 2024

Amstelveen behaalde het certificaat 'Bijvriendelijke gemeente'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-02-2019

Het aantal wilde bijen in Nederland vliegt hard achteruit. Geen goed nieuws, want deze nuttige insecten zorgen er door bestuiving voor dat wij kunnen genieten van fruit en groenten. De gemeente Amstelveen doet er dan ook alles aan om een goede leefomgeving voor bijen te creëren. Met het recent behaalde certificaat ‘Bijvriendelijke gemeente’ als bewijs.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

Wethouder Floor Gordon en CDA-fractievoorzitter Pier Rienks bij de bijenkasten op het dak van het raadhuis op 14 februari 2019
Het college B en W is vorig jaar zomer door de gemeenteraad opgeroepen om bij te dragen aan het voortbestaan van de wilde bij in Nederland via de motie ‘Bijvriendelijke gemeente’. Een oproep, waar het college graag aan voldoet en waarvoor de gemeente zich al een tijd voor inzet. Zo is de helft van het totaal aantal bomen dat in de afgelopen vijf jaar is geplant, geschikt als voedselbron voor bijen, zoals wilgen en esdoorns. Daarnaast wordt Amstelveens groen, zoals de (heem)parken, plantsoenen en singels, verrijkt met bijvriendelijke wilde planten. Bouwterreinen en randen van weilanden worden, waar mogelijk, tijdelijk ingezaaid met bloemrijke planten. Dit gebeurt momenteel bij bermen in de Bovenkerkerpolder.

'En vergeet het jaarlijks planten van duizenden bloembollen niet. Ook hebben we in samenwerking met Imkervereniging NBV Amstelland meerdere nestelplekken en bijenhotels geplaatst. Zelfs op het dak van het raadhuis. We kunnen het belang van wilde bijen niet vaak genoeg benadrukken. Zonder wilde bijen zouden de groente- en fruitschappen van de supermarkt erg leeg blijven. We zorgen dan ook voor natuurlijk beheer en informeren Amstelveners en organisaties over wat ze zelf kunnen doen voor bijen. We beginnen hier al op school mee via speciale lessen en leskisten Natuur en Milieueducatie. We doen heel veel voor insecten en zijn dan ook heel blij met het behalen van het certificaat Bijvriendelijke gemeente' zegt Floor Gordon wethouder (D66) van Natuur- en milieueducatie.Pier Rienks, fractievoorzitter van het CDA-Amstelveen, is tevreden dat de gemeente zo voortvarend aan de slag is gegaan met zijn motie. 'We zijn trots dat Amstelveen zich nu bijvriendelijke gemeente mag noemen. Bijen zijn belangrijk voor de voedselketen. Het is daarom van belang dat de gemeente een goed leefklimaat creëert.'

Proefgemeente voor ziektevrij bijenpark. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat 40 procent van de insecten wereldwijd snel in aantal afneemt. Dit vormt een bedreiging voor de voedselketen. De honingbij wordt wereldwijd bedreigd door de varroamijt, een mijt die ziekten overbrengt en bijen verzwakt. Bijenpark Amstelland is vorig jaar als eerste in Nederland een proef gestart om te onderzoeken of de imkers de lokale bijenvolken resistent kunnen maken tegen deze mijt. Dit doen zij door het kweken van VHS-bijen (Varroa Sensitive Hygiene), een soort ‘superbijen’ die de mijt binnen een bijenkolonie opruimen. NB. Het certificaat Bijvriendelijke gemeente wordt uitgegeven door Nederland Zoemt, een project van Landschappen NL, NaturalisIVN en Natuur & Milieu. Lees ook onze reportage uit 2013: 'Raadhuishoning' en Nationale BijenstrategieAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.