Bijgewerkt: 23 juni 2024

Amstelveen begint met kunststof afval inzameling

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-08-2009

Voor het einde van het jaar introduceert de gemeente speciale zakken, waarin Amstelveners hun kunststof verpakkingen, zoals petflessen en folies, kunnen verzamelen. Eens per maand zamelt de gemeente deze zakken aan huis in. De gemeenteraad beslist hierover naar verwachting op 16 september 2009.

Plastic heroes Amstelveen
(Plastic Heroes - 2009)

De flyer van Plastic Heroes


Amstelveen kiest voor de ‘zakkenmethode’, omdat het voor bewoners de meest servicegerichte optie is. Daarnaast zijn de investeringen minimaal. Van de ingezamelde kunststof verpakkingen worden weer nieuwe producten gemaakt zoals nieuwe verpakkingen, tennisballen en speelgoed.

In de toekomst gaat de gemeente ervan uit dat het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam, het bedrijf dat ook het restafval verbrandt, kunststof verpakkingen zelf uit het restafval kan sorteren. Momenteel wordt hier onderzoek naar gedaan. De voorbereiding van een dergelijke methode vergt echter minimaal twee jaar in verband met de bouw van een sorteerinstallatie.

Vandaar dat de gemeente nu eerst kiest voor de ‘zakkenmethode’. Bewoners ontvangen hier te zijner tijd een uitgebreid informatiepakket over. Ook is er regelmatig informatie op de gemeentepagina in de krant te vinden.

Vanaf 2010 zijn Nederlandse gemeenten verplicht om kunststof verpakkingen gescheiden in te zamelen. Gemeenten ontvangen hiervoor een vergoeding van het Rijk. Hierdoor is geen verhoging van de afvalstoffenheffing nodig.

Plastic afval scheiden?

Uiterlijk 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk afval.

Waarom scheiden?

Flesjes, flacons, tasjes, blisters, patatbakjes, folies, ga zo maar door: de hoeveelheid plastic verpakkingsafval is gigantisch. Met recycling krijgt het verpakkingsafval een nieuw leven, bijvoorbeeld als fleecekleding, speelgoed, tennisballen of mobiele telefoontjes. Kortom: afval wordt tot grondstof!

Kijk ook op: Plastic HeroesAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.