Bijgewerkt: 2 december 2022

Amateurkunst expositie 2014 in Amstelveen is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen / Amstelveenweb
03-02-2014

140 amateurkunstenaar hebben hun schilderijen, tekeningen en/of beeldhouwwerken naar de Kunstuitleen Amstelveen gebracht, met de bedoeling, deze ten toon te stellen. De opening van de tentoonstelling vond plaats op zondagmiddag 2 februari in de Kunstuitleen aan het Stadsplein 103. De opening werd verricht door Herbert Bos, directeur van de Volksuniversiteit Amstelland.

De Kunstuitleen stroomde vol met de kunstenaars, familieleden, kennissen en kunstliefhebbers en als we bedenken, dat 140 kunstenaars hun werken hebben uitgestald, dan is de rekensom makkelijk te maken, dus in de kunstuitleen waren ongeveer 300-400 mensen. Het betekende, dat de toch smalle gangen van de galerie helemaal vol met mensen waren en van de ene naar de andere kant lopen was erg moeizaam, laat staan om de kunstwerken goed te bekijken. Maar voor de kunstenaars zelf en voor de directeur van de Kunstuitleen, Hetty Tjalkens, kon de middag natuurlijk niet meer stuk met zoveel mensen.

amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Voor de opening van de Amateurkunsttentoonstelling 2014 kwamen honderden mensen naar de Kunstuitleen Amstelveen


amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen, verwelkomt iedereen in het kunstwalhalla van Amstelveen


De benoeming amateurkunstenaar dekt eigenlijk niet meer wat het woord uitbeeldt, want tussen de uitgesproken amateuristische werken, waren echte professionele werkstukken en hier is het punt bereikt, dat het constante dilemma aanvoert, wie is nu een amateur en wie is professioneel. Dan komt het antwoord: “Ik ben professioneel kunstenaar, want ik verkoop mijn werken”!

Maar amateur kunstenaars verkopen vaak hun werken ook, dus waar ligt de grens? Ik zou ze in ieder geval autodidact noemen, hoewel duizenden mensen leren met de kunsttechnologie om te gaan bij SAKB, De Stichting Amstelveense Kunst Belangen, waar al 30 jaar lang wordt ‘opgevoed’ op kunstgebied, om het maar zo te zeggen en ze krijgen daar van kunstgeschiedenis tot beeldhouwen lessen maar ook kunnen ze lessen krijgen met de foto-editor van Adobe Photoshop Elements om daarmee een kunstwerk te kunnen maken.Dus autodidacten kunnen van iemand anders de “kunst” te leren. Het is ook wonderbaarlijk, dat in Amstelveen zo veel autodidacten zijn, maar niet alleen op het gebied van boetseren, of schilderen, maar ook in de literatuur, zang, muziek, maar wij kunnen de natuurliefhebbers ook niet vergeten, want ze moeten in hun boeken duiken, of via internet planten, of dieren leren te herkennen die ze in de vele heemparken hebben gezien. Amstelveen is de stad van de autodidacten!

amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Herbert Bos, directeur van de Volksuniversiteit Amstelland, opent de tentoonstelling


amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Na de openingstoespraak gaan de mensen kijken naar de tentoongestelde werken, maar ze krijgen ook drankjes en hapjes


amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een beeldhouwwerk van de tentoonstelling


Door de deelnemers van de tentoonstelling zijn er twee prijzen te winnen t.w.v. € 250, -, één prijs voor tweedimensionaal werk en één prijs voor driedimensionaal werk. Ook zijn er twee prijzen te winnen in vorm van de SAKB jury/aanmoedigingsprijs. SAKB ateliers is al sinds 1975 hèt centrum voor het opleiden en beoefenen van beeldende kunst. De cursussen zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Vanuit dat oogpunt, ziet SAKB ateliers het als een plicht haar naam te verbinden aan een jury/aanmoedigingsprijs, die bestaat uit het volgen van een volledige gratis cursus bij een SAKB docent naar keuze. U wordt van harte uitgenodigd om een stem uit te brengen op uw favoriete kunstwerk. De stembus sluit vrijdag 21 februari 2014 om 17.00 uur en op zaterdag 22 februari 2014 om 15.00 uur worden de publieksprijzen uitgereikt.

amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een willekeurig uitgekozen schilderij


amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Deze aardewerk boom wordt door de bezoekers bewonderd


Net als de afgelopen jaren is het getoonde werk zeer divers. Naast veel schilderijen zijn er ook grafisch werk, foto’s en tekeningen te zien. Daarnaast zijn er kunstenaars die hun keramiek, bronzen, stenen beelden en tassen laten zien. Het uitleengedeelte van de kunstuitleen zal tijdens deze expositie gewoon open zijn. Naast kunst om uit te lenen biedt de uitleen ook veel mooie sieraden, tassen en glaswerk in de vitrines. Voor informatie verwijzen we naar de website www.kunstuitleenamstelveen.nl , of via telefoon: 020-6452333. Adres: Kunstuitleen Amstelveen Stadsplein 103 1181 ZM Amstelveen. (De paar foto’s van de kunstwerken hier in dit artikel zijn volkomen willekeurig gekozen, de rest kunt u zelf bekijken red.)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.