Bijgewerkt: 28 september 2022

Alles kan in de digitale fotografie

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveens Weekblad
09-03-2011

Foto Herder aan de Rembrandtweg in Amstelveen is vele tientallen jaren een bekende naam in Amstelveen. De digitale revolutie biedt de klant hier volop mogelijkheden om meer met zijn foto's te doen.

Eigenaar Frans Limburg nam Foto Herder zes jaar geleden over. ,,Ik heb 23 jaar gewerkt bij het Europese hoofdkantoor van een grote camera-onderneming en ben daar voor enige tijd bedrijfsleider geweest in een fotozaak. Ik kreeg echter de behoefte om dingen op mijn eigen manier te doen en mij bezig te houden met alle facetten van de fotografie."

Fotowinkels hebben het moeilijk in een tijd van oprukkende megastores en winkelen via internet. ,,Met alleen apparatuur verkopen red je het niet," zegt Limburg. ,,Camera's kun je overal kopen. Wij zijn wel aangesloten bij een landelijke inkooporganisatie, zodat wij wel degelijk op prijs kunnen concurreren. Verder moet je je concentreren op je eigen sterke punten. Zorgen voor meerwaarde."

Zo kunnen klanten op de printstations bij Foto Herder de foto's na opladen vanaf een cd of kaartje zelf bijwerken en bijsnijden voordat de afdruk wordt gemaakt. Medewerkers helpen graag om tot de beste resultaten te komen. Vanwege de vele expats in Amstelveen staan de instructies op de apparatuur in meer talen weergegeven. ,,Ook in het Japans," zegt Limburg. ,,Er wonen veel Japanners in Amstelveen en die waarderen dit zeer."

Herder levert pasfoto's zonder reflecties in de brillenglazen en het is mogelijk portret- en familiefoto's te laten maken. Oude foto's, dia's en videomateriaal kunnen worden gedigitaliseerd.

herder  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

'Foto Herder' aan de Rembrandtweg 104 in Amstelveen


De digitale revolutie heeft veel veranderd. ,,Ontwikkelaar en fixeer heb ik het laatste jaar niet meer verkocht," zegt Limburg. ,,Fotorolletjes nog wel, maar niet veel meer. Verder is alles tegenwoordig digitaal. Mensen maken nu twaalf keer zoveel foto's als in de analoge tijd. Ze laten niet meer alles afdrukken, maar nog wel ongeveer net zoveel als vroeger."

Foto's kunnen mee in een mapje, maar digitale verwerking biedt bij Herder een schat aan andere mogelijkheden. Limburg laat voorbeelden zien van een agenda en een kalender met eigen foto's tot aan complete fotoboeken toe. Als vakantieboekje zijn foto's plezieriger te presenteren aan familie en vrienden dan in de vorm van het beruchte dia-avondje.

,,Klanten kunnen een programmaatje downloaden vanaf onze website," zegt Limburg. ,,Daarmee kunnen zij thuis achter de pc een agenda of fotoalbum maken. Versturen gaat via internet en na zes dagen kunnen ze het resultaat afhalen." Iets meer tijd vergen uitgebreide fotoboeken. Limburg laat een omvangrijk boek zien van iemand die stap voor stap een ingrijpende verbouwing van zijn huis heeft vastgelegd. ,,Leuk voor hemzelf," zegt Limburg. ,,Maar ook nuttig als documentatie als je je huis wilt verkopen."

Foto Herder verzorgt workshops digitale fotografie en foto's bewerken. ,,Om meer uit je digitale camera te halen," zegt Limburg. ,,We werken in kleine groepjes in de studio. Vier avonden. De eerste avond gaan we na wat individuele wensen zijn en daarop passen we het programma voor de overige avonden aan."

Nieuw is een inloopspreekuur op koopavonden, waar klanten met hun laptop langs kunnen komen om problemen op te lossen, zoals aansluitingsproblemen van een nieuwe computer met oude camerasoftware. Limburg geniet zelf volop van de vele mogelijkheden van de fotografie: ,,Mijn vrouw zegt wel eens, dat ik té fluitend naar mijn werk ga." Adres: Foto Herder, Rembrandtweg 104, is geopend ma 13-18 uur, di, wo, vr 10-18 uur, do 10-21 uur en za 10-17 uur. Telefoon: 020-641.3907. Website: www.fotoherder.nl .

Dirk de Herder?

De naamgever van de fotozaak was fotograaf Dirk de Herder (1914 - 2003). Foto Herder hield zijn advertenties heel simpel. De zaak adverteerde met “Wij geven goede voorlichting en adviezen voor Uw mooie hobby”. De Herder was zelf een bekend fotograaf door zijn werk voor radio en televisie. Daar is hij mee gestopt, toen hij de zaak aan de Rembrandtweg opende.

In die tijd waren de mensen steeds meer bezig met fotograferen en het filmen met de 8 mm camera nam enorm toe. De heer De Herder overleed in 2003 en heden is zijn werk, stadsgezichten, stillevens en kunstenaarsportretten, te zien in het Nederlands fotomuseum.

Het ontwikkelen en afdrukken van foto’s en films werd allemaal in de winkel gedaan, niet uitbesteed aan de grote ontwikkelcentra. Foto Herder is met zijn tijd meegegaan en heden nog steeds in hetzelfde pand gevestigd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.