Bijgewerkt: 4 juni 2023

Alcoholcontrole in Noord-Holland

Nieuws -> Politie

Bron: Politie / SWOV
11-02-2007

Verschillende politiekorpsen in Noord Holland tussen donderdagavond 8 februari en zondagochtend 11 februari 2007 grootscheepse alcoholcontroles gehouden. Bijna 140 politiemensen controleerden op 40 verschillende plaatsen ruim 5600 bestuurders. Dit leverde 50 verdachten op die teveel alcohol hadden gedronken.

Zeven van hen hadden zoveel gedronken dat zij hun rijbewijs moesten inleveren. Het hoogst gemeten alcoholpercentage was 820 µg/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht) terwijl 220 µg/l is toegestaan. Bestuurders met een beginnersrijbewijs mogen niet meer dan 90 µg/l alcohol in hun adem hebben.

In Amsterdam-Amstelland werd op 3 plaatsen gecontroleerd met 15 politiemensen. Dit leverde op 800 gecontroleerde bestuurders 6 processen-verbaal op met een ingevorderd rijbewijs. Dit ging om een Fransman die 535 µg/l blies.

Rijden onder invloed van alcohol en drugs

Rijden onder invloed kan gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid. In Nederland geldt voor alcohol als wettelijke limiet een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5‰; voor drugs en medicijnen zijn (nog) geen wettelijke limieten vastgesteld. Bij rijden onder invloed hebben vooral jonge mannen, zware drinkers en multidrugsgebruikers een verhoogd risico om bij een ongeval betrokken te raken.

Alcohol

De wettelijke limiet voor alcohol in het verkeer is een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5‰; voor drugs en medicijnen bestaat er in Nederland nog geen wettelijke limiet.

Drugs

Het drugsgebruik onder automobilisten lijkt de laatste twintig jaar toegenomen te zijn. De meest voorkomende drug in het verkeer is cannabis.

Geneesmiddelen

Naast alcohol en drugs kunnen ook bepaalde geneesmiddelen de rijvaardigheid beïnvloeden. Het betreft in het bijzonder benzodiazepines (slaap- en kalmeringsmiddelen, angstremmers) en codeïne. Deze middelen worden door circa 3% van alle bestuurders gebruikt

Ademtest

Sinds de invoering van de wettelijke BAG-limiet van 0,5‰ in 1974 worden verdachten door ademtesten geselecteerd. Dit gebeurde aanvankelijk met chemische blaaspijpjes. In de jaren tachtig is men geleidelijk overgegaan op elektronische ademtesters die minder onjuiste resultaten leverden en bovendien het testen goedkoper maakten.

Externe link: Boetes overzicht 2007


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.