Bijgewerkt: 6 oktober 2022

Afval scheiden moet beter

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
05-12-2007

De gemeente Amstelveen wil het percentage afval dat gescheiden wordt opgehaald, omhoog gaat van 44 procent nu naar 53 procent in 2009. De verhoging is niet alleen goed voor het milieu, maar deze betekent ook lagere kosten, een voordeel dat aan de burger kan worden doorgegeven. Momenteel scoort Amstelveen volgens het landelijke gemiddelde. Sinds 2001 zit er een stijgende lijn in. In dat jaar werd 37 procent gescheiden opgehaald.

Vuilniscontainer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Papier, glas en kleding afvalcontainer in Amstelveen


Uit analyse van het huidige 56 procent restafval, dat nu volledig wordt verbrand, blijkt dat er nog veel bruikbare materialen in zitten. Zo bestaat 33 procent van het restafval uit groente, fruit en plantenresten en 16 procent is papier en karton. Samen is dat bijna de helft van het restafval.

De gemeente constateert dat het scheiden van alle bruikbare stoffen een utopie is, maar een verbetering met papier en groen afval is zeker mogelijk. Amstelveen heeft met de duobak ook geen optimaal ophaalsysteem. De containers leveren minder en slechtere kwaliteit gft op dan minicontainers zonder tussenschot.

De gemeente wil daarom voor alle huishoudens aparte gft-containers introduceren. Wie dat niet wil, moet dat schriftelijk melden. Uit de stadspeiling van begin dit jaar blijkt 47 procent van de Amstelveners wel een extra gft-container te willen.

Vuilniscontainer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een gft vuilnisbak, met gescheiden kunststof wand


Het scheiden van luiers, wat GroenLinks graag wil, is volgens B en W niet haalbaar. Het bedrijf dat luiers verwerkt is gestopt en het milieurendement van verbranden blijkt zelfs hoger.

Met grof huishoudelijk afval gaat het goed. Daarvan wordt 87 procent gescheiden opgehaald, ruimschoots meer dan de landelijke doelstelling van 75 procent. Wat volgens de gemeente daarbij meehelpt, is dat inleveren van afval bij het afvalstation gratis is en dat er afspraken gemaakt kunnen worden om afval thuis te laten ophalen, zij het tegen vergoeding. Amstelveners zien wel graag dat het afvalstation voortaan ook ’s avonds open is.

Wat is gft afval?

Groente-, fruit- en tuinafval ofwel gft is afval van huishoudens in de vorm van schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Gft-afval wordt in Nederland apart ingezameld en verwerkt tot compost.

Amstelveen

Omdat per gemeente verschilt, wat precies in de groenbak mag, hier is de lijst van de gemeente Amstelveen:

·  Botjes en visgraten

·  Brood

·  Doppen van pinda’s en noten

·  Eierschalen

·  Etensresten ingepakt in een krant

·  Houtmot en zaagsel

·  Hooi en Stro

·  Koffie en theezakjes

·  Loof en schillen

·  Mest van huisdieren

·  Plantenafval en klein snoeiafvalAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.