Bijgewerkt: 21 september 2023

Aftrap voor Fietsbalans-2 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-09-2010

Hoe is het fietsklimaat in Amstelveen? Amstelveen en Fietsersbond maken samen de balans op

Van 2000 tot 2005 fietsten onderzoekers van de Fietsersbond in totaal 10.000 kilometer op speciaal ontwikkelde meetfietsen voorzien van computerapparatuur, microfoon en camera om het fietsklimaat in 125 gemeenten in kaart te brengen. Najaar 2006 is de Fietsersbond gestart met het vervolgonderzoek Fietsbalans-2.

De gemeente Amstelveen is een van de gemeenten die zich voor dit jaar heeft aangemeld. De gemeente vindt het belangrijk te weten hoe het fietsklimaat hier is. Wethouder John Levie van Verkeer (BBA) geeft op woensdag 15 september 2010 de aftrap voor Fietsbalans-2.

Fietsenstalling  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Fietsenstalling vol met fietsen in Amstelveen


Oude en nieuwe onderzoeksaspecten

In Fietsbalans-2 worden de fietsvoorzieningen in de gemeenten beoordeeld op tien aspecten, waaronder directheid, comfort (hinder en wegdek), aantrekkelijkheid, concurrentiepositie ten opzichte van de auto, verkeersveiligheid, tevredenheid fietsers en het fietsbeleid.

Op een aantal drukke locaties gaat de Fietsersbond beoordelen of je er veilig je fiets kan parkeren. In de Fietsbalans-2 krijgt de gemeente tevens informatie over manieren om vanuit gezondheidsoogpunt burgers te stimuleren tot (vaker) fietsen.

Nog meer hightech

De hightech meetfietsen zijn met de ervaringen uit de Fietsbalans-1 en door technologische ontwikkelingen verder geavanceerd en onder andere voorzien van GPS.

Rapport

De afgelopen drie jaar zijn al 50 gemeenten door de Fietsbalans-2 onderzoekers bezocht. Elke gemeente ontvangt afzonderlijk een zeer uitgebreid rapport met onder andere veel vergelijkingen met de andere onderzochte gemeenten en een set concrete aanbevelingen. Eind 2008 werd voor de derde keer de titel Fietsstad uitgereikt. De gemeente Houten mocht die keer met de eer strijken. Eerder ontvingen Veenendaal en Groningen deze eretitel. In 2005 werden de gemeenten Amsterdam en Winterswijk gelauwerd voor hun inzet tegen diefstal.

Wie meer wil weten over de Fietsersbond kan terecht op www.fietsersbond.nl. Voor meer informatie over de Fietsbalans: Piet van der Linden: p.vanderlinden@fietsersbond.nl of 030-2918161.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.