Bijgewerkt: 19 april 2024

Afsteken van consumentenvuurwerk 2021-2022 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-11-2021

Het College B en W Amstelveen publiceerde op 10 november 2021 deze brief:

'Geachte raad, graag informeren wij u over de landelijke wet- en regelgeving rondom het afsteken van consumentenvuurwerk én hoe wij hier in Amstelveen mee omgaan.

Aanleiding. Nederland kent een traditie van het massaal afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De afgelopen jaren zien we dat steeds meer mensen (professionals en burgers) zich zorgen maken over de risico's die dit oplevert. Ook in de media zien we een verschuiving van de publieke opinie. Landelijk geldt er geen wettelijk totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. We zien wel een trend van verdergaande regulering, ook op lokaal niveau. Afgelopen jaarwisseling was een bijzondere situatie: vanwege de coronapandemie gold toen landelijk een algemeen afsteekverbod. De vraag is of de landelijke maatregelen volstaan om de jaarwisseling in Amstelveen ordelijk en veilig te laten verlopen.

Landelijke wet- en regelgeving. Vuurwerk is ingedeeld in categorieën. Kort samengevat zijn alleen fop- en schertsvuurwerk (cat. F1) en grondvuurwerk, zoals fonteinen, cakes en batterijen (cat. F2) toegestaan. Het afsteken van knalvuurwerk, inclusief vuurpijlen, is wettelijk verboden voor consumenten. Voor een volledig overzicht van de diverse categorieën vuurwerk verwijzen wij naar www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/verboden-vuurwerk-vanaf-2020. Het vuurwerk mag uitsluitend worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het volgende jaar.

Foto Amstelveen
(Foto Igor Roelofsen - 2020)

Het College B en W van Amstelveen vlnr.: Rob Ellermeijer VVD wethouder, Herber Raat VVD wethouder, Marijn van Ballegooien PvdA wethouder, Tjapko Poppens burgemeester, Bert Winthorst gemeentesecretaris, Floor Gordon D66 wethouder en Frank Berkhout D66 wethouder op 12 december 2020


Lokale regelgeving. Naast bovenstaande landelijke regels hebben gemeenten de mogelijkheid om locaties aan te wijzen waar het verboden is om vuurwerk af te steken om gevaar, schade en overlast te voorkomen. In Amstelveen heeft het college van burgemeester en wethouders enkele jaren geleden een aantal locaties aangewezen als vuurwerkvrije zones, waaronder de heemparken, schoolpleinen en bij plaatsen waar mensen en/of dieren worden verzorgd (bijvoorbeeld ziekenhuis en kinderboerderijen).

Om de risico's en overlast van de jaarwisseling beheersbaar te houden staan politie en handhaving paraat en grijpen in waar nodig. Gezien het wettelijk verbod op vuurwerkpijlen en knalvuurwerk is de verwachting dat de vuurwerkrisico's en -overlast komende jaarwisseling minder zal zijn dan in voorgaande jaren. Net als in 2019 zien wij geen noodzaak de huidige vuurwerkvrije zones uit te breiden.

Sinds 2020 geldt in Amstelveen een verbod op vervoer en gebruik van carbid. Daarmee willen we voorkomen dat inwoners carbid gaan zien als alternatief voor consumentenvuurwerk. Over de periode rond de jaarwisseling van 2020 zijn geen meldingen bekend van carbidschieten in Amstelveen.

Regionaal beeld. In Amsterdam geldt vanaf komende jaarwisseling een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk (cat. F1is hiervan uitgezonderd). Amsterdam gaat hiermee verder dan de landelijke wet- en regelgeving. Voor zover op dit moment bekend volgen de overige gemeenten in onze veiligheidsregio de landelijke lijn en gelden lokaal geen extra beperkingen. Omdat Oud & Nieuw vooral in de eigen omgeving wordt gevierd verwachten wij geen 'vuurwerktoerisme' van betekenis vanuit Amsterdam.

Standpunt Amstelveen. Afgelopen jaren zijn de jaarwisselingen in Amstelveen relatief rustig en zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De cijfers van politie, GHOR en handhaving onderschrijven dit beeld. Daarom achten wij het, in afstemming met politie, GGD/GHOR, Handhaving en OOV, niet nodig om in Amstelveen extra lokale maatregelen te nemen in aanvulling op de landelijke regelgeving. Desalniettemin blijft Oud & Nieuw een evenement met een verhoogd risicoprofiel. Daarom bereiden wij ons zowel lokaal als in regionaal verband met de veiligheidspartners voor op een veilig verloop van Oud & Nieuw.

Wij vertrouwen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen, de secretaris Bert Winthorst, de burgemeester, Tjapko Poppens'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.