Bijgewerkt: 20 maart 2023

Afscheidsfeest van de Amstelveense stadsdichter Koos Hagen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
09-12-2013

Op zondagmiddag 8 december 2013 nam Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen, onder grote belangstelling afscheid van zijn publiek in buitenplaats Wester-Amstel. De kleine zaal was helemaal gevuld met mensen die Koos een zeer warm hart toedragen. Voor hen kon de middag niet meer stuk. De voordrachten werden begeleid door de talentvolle jonge violist Ephrem Cortvrint, die virtuoos improviserend musiceerde samen met de dichter.

hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Koos Hagen leest een van zijn gedichten voor


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ephrem Cortvrint met zijn viool. Hij (15) studeert viool aan de Sweelinck Academie bij Ilya Grubert een Letse klassiek violist


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Koos Hagen leest een gedicht voor uit zijn dichtbundel 'Glasscherven, Rood'


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De mensen genieten van de gedichten van Koos Hagen


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ephrem en Koos vullen elkaar goed aan


Stadsdichter

Een stadsdichter, of dorpsdichter is een dichter die door het bestuur van een gemeente wordt aangesteld om gedurende een in de tijd beperkte periode gedichten te schrijven over die stad en gebeurtenissen die er plaatsvinden. De eerste stad in Nederland met een stadsdichter was Venlo, waar op 1 januari 1993 Emma Crebolder voor de periode van een jaar als stadsdichter werd aangesteld. In Venlo kreeg haar stadsdichterschap in 1994 geen vervolg. Volgens de gemeente Amstelveen moet de stadsdichter een bijdrage leveren aan de culturele en sociale ontwikkeling van Amstelveen. Ook zal hij naar verwachting op een laagdrempelige manier aandacht voor poëzie bevorderen.

hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Koos Hagen de eerste Stadsdichter van Amstelveen in 2009. Hij werd door de gemeenteraad goedgekeurd en mag hij twee jaar lang deze titel dragen en per jaar 1500 euro incasseren


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Burgemeester Jan van Zanen en Christine Kempkes, directeur van de bibliotheek luisteren naar de juryleden


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Marga van Herteryck en Gerben Drost begeleiden de verkiezing van de eerste stadsdichter van Amstelveen


Verkiezing

Koos Hagen werd door de toenmalige raadsleden Gerben Drost (PvdA) en Marga van Herteryck-Prinsen (CDA) opgeroepen om aan de ‘wedstrijd’ deel te nemen. Beiden presenteerden ook de verkiezingsavond die plaatsvond op donderdag 5 november 2009 in de bibliotheek aan het Stadsplein. De jury bestond uit burgemeester Jan van Zanen, kunstenares Marijtje Overduin, directeur talencentrum VU Rob Doeve, directeur Amstelland Bibliotheken Christine Kempkes en hoogleraar interculturele literatuurwetenschappen Mineke Schipper. Ieder van de zes genomineerde dichters droeg drie aan Amstelveen gerelateerde gedichten voor en kregen daarna de opdracht in twintig minuten een gedicht te schrijven over Amstelveen anno 2030.

De voordrachten van de dichters werden afgewisseld door optredens van jonge professionele poetry slammers en percussiedichter Stef Wouters. Na het juryberaad en het uitbrengen van de publieksstemmen maakte Frans Hellendall, wethouder cultuur, de winnaar bekend - Koos Hagen. Hellendall en de jury prezen onder meer het hoge ‘Amstelveengehalte’ en de originaliteit in zijn gedichten en de prestatie van Hagen. De gemeenteraad benoemde hem in deze functie op 16 december 2009 voor twee jaar hetgeen op een later tijdstip werd verlengd met nog eens 2 jaar.

De opdracht aan Koos was om onder meer gedichten voor te dragen bij officiële gebeurtenissen en actueel lokaal nieuws op een ludieke en kritische wijze belichten. In elk geval moest hij gemiddeld één keer per maand een gedicht schrijven. Daar tegenover stond dan een kleine vergoeding.

hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Tussen de Amstel en de Poel licht mijn Amstelveengevoel' - op 20 plekken was deze tekst van stadsdichter Koos Hagen in graffitivorm te vinden in de openbare ruimte in 2011. Hiermee wilde hij met een knipoog het gedicht onder de aandacht brengen van het Amstelveense publiek


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Veel mensen kwamen naar buitenplaats Wester-Amstel, om naar hun stadsdichter te luisteren


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Rina Engberts introduceert de dichter en de violist aan het publiek in Wester-Amstel


Finale

Helaas heeft de gemeenteraad van Amstelveen besloten, dat voor Koos zijn tijdperk als stadsdichter is afgelopen? Waarom??? Dat weet de redactie van Amstelveenweb niet. Wel weet zij, dat iedereen altijd heeft genoten van zijn gedichten. Ze waren/zijn heel gedegen geschreven, ‘to the point’ als dat nodig was, geestig als dit gewenst was bij een bepaalde opening, meelevend en meeslepend bij verdrietige gebeurtenissen en herdenkingen. Er is niet eens een nieuwe stadsdichter aangesteld, waarom dan zo’n ambitieus man afschrijven? De vele aanwezigen begrijpen er ook niets van, maar konden nu voor een laatste keer nog heel veel gedichten beluisteren. Door Koos voorgedragen, met de juiste intonatie, meeslepend en ontroerend. Wij van redactie Amstelveenweb.com zullen hem zeer zeker missen.

hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ephrem speelt tussen de presentatie door ook nog een stuk solo


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

In de pauze kunnen de bezoekers video compilaties zien van de optredens van Koos Hagen


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Koos Hagen kan ook zijn gedichtenbundel signeren


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Gerben Drost, een van de initiators om een stadsdichter te kiezen voor Amstelveen en Koos Hagen in gesprek


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Koos Hagen de stadsdichter van Amstelveen onder een paraplu leest zijn gedicht voor


hagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het wapen van Koos Hagen de stadsdichter van Amstelveen heeft hij zelf bedacht. Het is het wapen van Amstelveen met een metalen pen, het meest gebruikte gereedschap van de dichters


Curriculum Vitae Koos Hagen

Koos Hagen werd in 1939 geboren in Zwijndrecht, volgde het gymnasium in Leeuwarden en volgde een universitaire studie in Amsterdam en Montpellier (Frankrijk). Vervolgens deed hij zijn doctoraal examen Frans. In 1971 verhuisde hij met echtgenote en beide dochters van de Keizersgracht in Amsterdam naar Amstelveen-Zuid.

Voor het voortgezet onderwijs schreef hij teksten van musicals, zoals De Witte Nacht (na de moord op Kerwin Duinmeijer). Tevens is hij redacteur van Kantlijn, de Amsterdamse schrijfclub van daklozen, waarvoor hij een reeks publicaties verzorgde. Als docent Frans in Amsterdam schreef hij voor de school musicals en tientallen liedteksten, daarnaast o.a. hoofdredacteur van een ziekenhuisblad, columns dagblad Trouw, gedichten in onderwijsblad, tv-commissie IKON.

In Amstelveen maakte hij zich ook verdienstelijk als columnist bij de plaatselijke radio en hield onder andere voordrachten van gedichten bij manifestaties in het Open Hof en de bibliotheek. Ook schreef hij eigen gedichten en/of verhalen voor het Amstelveens Nieuwsblad en Weekblad, voor Trouw en voor een poëziekalender.

Publicaties van zijn hand zijn onder meer de dichtbundel ‘Glasscherven, rood’ (De Beuk, Amsterdam, 2005), de novelle ‘Het bed van Balzac’ (Gopher, 2005) en de dichtbundel ‘Tijdelijk geen bereik’ (Venstra Uitgevers, 2012). Verder hield hij regelmatig voordrachten in Aalsmeer: bibliotheek, cultureel centrum Bacchus, De oude Veiling, in Amsterdam: OBA, café Festina Lente met Simon Vinkenoog, café Eijlders, Park Frankendael, De Nieuwe Ooster, In Ruigoord, Haarlem en Amstelveen: bibliotheek, P60, Westeramstel, Dorpskerk, Cobra museum en in het raadhuis.

Koos Hagen: Project X 2.0

Ze zijn bij duizenden gekomen
uit Beieren en uit Berlijn
Belgen van beide soorten stromen
luid zingend uit over ons plein
Zwitsers, Italianen, Fransen
die elkaar troffen in de trein
maken samen muziek en dansen
’t is of iedereen hier wil zijn
Noord-Ieren en gewone Ieren
getatoeëerde hooligans
uit Manchester en Londen vieren
feest met de Amstelvenians
ik zie een paar hippies op jaren
en een grote groep Noorse jeugd
rond een meisje, net zestien, uit Haren
(maar zonder die gek die niet deugt)


ME’ers komen uit hun bussen
en zoeken een leuk plekje uit
ze hoeven hier geen brand te blussen
er gaan geen stenen door de ruit
ze delen uit op alle hoeken
in plaats van klappen pannenkoeken
dan gaat ook de muziekschool spelen
de schouwburg projecteert een tekst
die alle pleinbezoekers delen
de winkeliers kijken relaxt
zelfs altijd boze flatbewoners
zeggen elkaar er is niets schoners
en zingen boven de mensenzee
What a wonderful world zachtjes mee


Applaus, daar komt de burgemeester
handhaven, ja, maar wat en hoe?
zijn manschappen staan bij hun vuurtjes
meisjes werpen hen kusjes toe
dus hij besluit maar mee te feesten
en danst tot in de kleine uurtjes.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.