Bijgewerkt: 27 september 2023

Afrikaanse kunst bij SVB

Nieuws -> Cultuur

Bron: Stichting Lynettes Creche
07-12-2007

Er wordt wel gezegd dat kunst gedijt in moeilijke tijden. Een beetje dubieuze stelling. Toch zou je het haast nog gaan geloven als je ziet welke fraaie beelden er ook op dit moment nog gecreëerd worden in het zo noodlijdende Zimbabwe. Zoveel ellende, zoveel honger, ziekte en dood. En dan toch nog de energie en geestkracht opbrengen voor producten van een hoog artistiek niveau.

Zimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Sailing fish- green opal


Zimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Gossiping- green opal- Moven Chidzonga


Zimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Singing sisters- springstone - Denny Kanyemba


Zimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

High pressure bird- springstone - Takson MuvezwaVan 3 tot en met 20 december 2007 wordt een aantal beelden van jonge Zimbabwaanse kunstenaars geëxposeerd bij de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen. De beelden zijn het werk van een groep jonge, talentvolle Zimbabwaanse kunstenaars: onder meer Tonderai Mashaya, Chituwa Jemali, Tackson Muvezwa, Denny Kanyemba, Moven en Anymore Chidzonga. Hun verrassende, ontroerende en speelse scheppingen ontmoeten overal grote waardering. Hun beelden getuigen van de enorme vitaliteit van deze Afrikaanse kunst.

Zimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Ploughing bird- mixed media springstone - Takson MuvezwaZimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Washing myself in the river- springstone - Takson MuvezwaZimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Caring mother- brown serpentine - Takson MuvezwaZimbabwe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Landscape bird- verdite mixed media - Takson MuvezwaDe materialen waarmee ze werken, zijn serpentijnsteen in groen opaal, bruin serpentine, zwarte springstone en groene en bruine verdite. Maar ook de restanten van wat ooit fietsen of motoren waren weten deze mannen vaak een opmerkelijke nieuwe functie te geven.

De beelden, in verschillende formaten en prijsklassen, zijn te koop. Een deel van de opbrengst is uiteraard voor de kunstenaars en hun directe omgeving. Maar er is ook een deel bestemd voor een crèche in Mutare, een plaats op de grens van Zimbabwe en Mozambique.

De Stichting Lynettes Crèche en Pre-school ondersteunt Lynettes Crèche, waar dagelijks ongeveer 160 kinderen opvang, voeding en onderwijs krijgen. De daarvoor noodzakelijke middelen komen onder meer uit de verkoop van de getoonde beelden.

Laat u verrassen door het creatieve vermogen en de ambachtelijke beheersing van onze vrienden uit Zimbabwe. En help het licht van de hoop in Zimbabwe brandend te houden.

De beelden zijn in de maand december te zien tijdens kantooruren in de hal en binnentuin van de SVB, Van Heuven Goedhartlaan 1 in Amstelveen

Gerard van de Schootbrugge

Voorzitter van Stichting Lynettes Crèche en Pre-school

Lynettes Crèche en Pre-school

Lynette heeft in Mutare in Zimbabwe een kindercrèche en pre-school. Voor ongeveer 160 kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar verzorgt ze opvang, zodat ouders kunnen gaan werken. Overdag leren de kinderen Engels en worden ze voorbereid op de basisschool, iedere middag zorgt een kok ervoor dat alle kinderen een goede maaltijd krijgen. Dit is heel belangrijk omdat ouders vaak niet in staat zijn dit hun kinderen te bieden.

Ouders betalen, als hun inkomen dat toelaat, een bijdrage aan de crèche. Een groeiende groep kinderen heeft echter geen ouders meer. Door de ziekte AIDS worden veel kinderen tot wees. Zij worden opgevangen door grootouders of andere familie. Ook dan is het belangrijk dat de crèche overdag deze kinderen opvang kan bieden en de familie steunt bij het onderhouden van de kinderen.

Stichting Lynettes Crèche en Pre-school probeert door de verkoop van beelden het benodigde geld voor de crèche op te brengen. Hiermee zorgt zij voor een maaltijd voor de kinderen, een goed onderhouden gebouw en voldoende speelmiddelen en speelruimten. Ook lesmateriaal voor de kinderen wordt hiervan gekocht.

Naast de prachtige beelden, verkoopt de stichting ook wijnen en heeft zij een aantal vaste donateurs. Mocht u willen bijdragen aan de stichting of vragen aan ons hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via gvandes@gmail.com

Stichting Beeld in tuin

Stichting Beeld in tuin exposeert en verkoopt beelden die gemaakt zijn door kunstenaars uit Zimbabwe. De opbrengsten zijn 100% ten goede van Lynette’s Crèche in Mutare, Zimbabwe. Dit is een privaat initiatief dat mede dankzij donateurs en opbrengst uit de beeldenverkoop haar goede werk kan doen. Oscar maakt al jaren de ontwerpen van posters en overig expositie materiaal.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.