Bijgewerkt: 31 januari 2023

Afpersing met behulp van online seksadvertenties

Nieuws -> Internet

Bron: Politie NL
11-01-2017

Na een onderzoek heeft de politie op maandag 12 en dinsdag 13 december 2016 zeven personen aangehouden voor bedreiging en afpersing met behulp van seksadvertenties. De politie vermoedt, dat zij tientallen slachtoffers hebben gemaakt en geeft tips om slachtofferschap zoveel mogelijk te voorkomen. De aanleiding om het onderzoek te starten was een aangifte in september 2016. De aangever had gereageerd op een seksadvertentie via het internet en werd vervolgens bedreigd en afgeperst. De politie startte een onderzoek en ontdekte, dat verspreid door Nederland tientallen slachtoffers waren. Ook ontdekten rechercheurs, dat er meerdere verdachten met een soortgelijke werkwijze waren.

Afpersing via social media. De groep verdachten maakte gretig gebruik van openbare informatie over slachtoffers. Deze openbare informatie verkregen zij via social media en gebruikten zij als pressiemiddel bij het afpersen van de slachtoffers. Ze legden contact via WhatsApp en zagen zo vaak de naam van hun slachtoffer. Dankzij veelal slecht afgeschermde profielen op social media achterhaalden de verdachten vervolgens foto’s en namen van familieleden en dreigden om hen te informeren over de gemaakte seksafspraak. De slachtoffers moesten vervolgens een geldbedrag betalen om dit te voorkomen. Na het betalen van het bedrag eisten de verdachten meer geld. De slachtoffers betaalden tot wel 1000 euro en soms zelfs meer. Het onderzoeksteam heeft nu zicht op tientallen slachtoffers en schat, dat de oplichters enkele tienduizenden euro’s hebben buit gemaakt.

Na een uitgebreid rechercheonderzoek ging de politie op maandag en dinsdag over tot aanhouding van de verdachten achter deze afpersingen. De groep verdachten bestaat uit zeven jongens en mannen in de leeftijd van 16 tot 22 jaar uit Delft en Den Haag. De politie heeft hun woningen doorzocht en verschillende waardevolle spullen in beslag genomen. Het onderzoeksteam vermoedt, dat deze computers, tablets, telefoons en dure merkkleding gekocht zijn met crimineel geld. Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie onderzoekt, of er meer personen betrokken zijn bij de afpersingen.

Foto Amstelveen
Tips: U kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen, dat u slachtoffer wordt:

-Scherm al uw social media accounts af voor vreemden. Dit kunt u doen door uw beveiligingsinstellingen van bijvoorbeeld Facebook aan te passen. Zorg daarmee, dat vreemden uw foto’s en persoonlijke gegevens niet kunnen zien.

-Accepteer op social media geen vriendschapsverzoeken van mensen die u niet kent.

-Controleer regelmatig, of de beveiligingsinstellingen nog goed staan.

-Wordt u op dezelfde manier afgeperst? Meld het bij de website, waar de advertentie op staat, betaal niet en doe aangifte. De politie gaat discreet met uw aangifte en gegevens om.

Lees ook: Extra beveiligingsfuncties op Facebook Lees ook het artikel (Engels) van de Android Police over de twee-stappen beveiliging op Whatsapp.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.