Bijgewerkt: 1 oktober 2022

Aéroports de Paris en Schiphol Group zijn wereldwijde luchthavenalliantie

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
01-12-2008

Parijs, Amsterdam, 1 december 2008

Aéroports de Paris S.A. ("Aéroports de Paris") en NV Luchthaven Schiphol ("Schiphol Group") zijn een langdurige samenwerking aangegaan om een leidende, wereldwijde luchthavenalliantie te vormen en hebben een wederzijds aandelenbelang in elkaar hebben genomen van 8% om hun betrokkenheid bij de samenwerking te versterken. Dat hebben beide luchthavenondernemingen vandaag bekendgemaakt. De eerste 30 initiatieven die verband houden met de uitvoering van de samenwerking zijn inmiddels gestart.

De Gaulle  Amstelveen
(Wikipedia - 2005)

Charles de Gaulle International Airport, terminal 2F


Aéroports de Paris and Schiphol Group hebben op 21 oktober jl. aangekondigd dat zij van plan waren om een langdurige samenwerking aan te gaan. Zij hebben nu alle toestemmingen en goedkeuringen verkregen om de samenwerking daadwerkelijk van start te laten gaan.  • De samenwerking is aangegaan voor in eerste instantie een periode van 12 jaar.

  • De samenwerking tussen twee leidende luchthavenondernemingen in Europa is te beschouwen als een belangrijke strategische stap die naar verwachting belangrijke gezamenlijke voordelen zal opleveren voor alle kernactiviteiten van beide bedrijven: aviation, non-aviation (winkels, horeca, vastgoed en telecommunicatie) en internationale ontwikkeling.

  • Schiphol Group heeft een belang van 8% in Aéroports de Paris overgenomen van de Franse Staat, voor EUR 530 miljoen; dit is EUR 67 per aandeel. Tegelijkertijd heeft Aéroports de Paris voor EUR 370 miljoen een belang van 8% genomen in Schiphol Group. Hiertoe zijn door Schiphol Group nieuwe aandelen uitgegeven.

  • De samenwerking wordt ondersteund door een efficiënte en uitgebalanceerde beheersstructuur om haar succes te verzekeren. Deze bestaat onder meer uit een wederzijdse vertegenwoordiging in elkaars Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen, een Industrial Cooperation Committee ("ICC")[1] en acht stuurgroepen voor elk van de samenwerkingsgebieden: (i) dual-hub & network attractiveness, (ii) airport operations, (iii) retail, (iv) international development, (v) real estate, (vi) telecom & IT, (vii) sustainable development en (viii) purchasing.


De eerste bijeenkomsten van het ICC en van de acht stuurgroepen zijn gehouden in Amsterdam. Daar zijn de trekkers bij Schiphol Group en Aéroports de Paris benoemd voor de eerste 30 initiatieven[2]. Zij zullen gezamenlijk gaan werken aan de implementatie van deze initiatieven vanaf het eerste kwartaal van 2009.

Schiphol Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Amsterdam Airport Schiphol


[1] Het ICC bestaat uit vier vertegenwoordigers van beide bedrijven. Al deze personen zijn afkomstig van de Raad van Bestuur van hun respectieve onderneming. Het comité wordt afwisselend voorgezeten door de CEO van AdP en Schiphol Group.. Het komt ten minste iedere twee maanden bijeen, afwisselend in Frankrijk en Nederland.

[2] Zestig initiatieven zijn inmiddels geïdentificeerd en zullen in drie 'waves" worden geïmplementeerd. De eerste 'wave' omvat 30 initiatieven.

Amsterdam Airport Schiphol

Met 47,8 miljoen passagiers en ruim 1,6 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol in 2007 de vijfde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo'n 90 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met ca. 270 bestemmingen over de hele wereld. Schiphol is daarmee één van de vier belangrijkste mainports of hubs van Europa en één van de twee Europese thuisbases van Air France-KLM en de SkyTeam alliantie. De luchthaven Schiphol is ook een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven zijn ruim 61.000 mensen werkzaam.

Amsterdam Airport Schiphol is een onderdeel van Schiphol Group. Schiphol Group is een exploitant van luchthavens in binnen- en buitenland en heeft als ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.