Bijgewerkt: 23 mei 2024

Advocaten hebben een Amstelveense politievrijwilligster omgekocht

Nieuws -> Politie

Bron: OM parket Amsterdam
22-06-2017

Tegen twee letseladvocaten uit Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) op 21 juni 2017 een onvoorwaardelijke taakstraf van 200 uur geëist. Het OM verdenkt beide advocaten van het omkopen van een 63-jarige politievrijwilligster uit Amstelveen en witwassen van politiedossiers. De Amstelveense zou vertrouwelijke politie-informatie tegen betaling tussen 2010 en 2012 aan het letselschadekantoor van de beide verdachten hebben doorgespeeld.

Het OM rekent het de verdachten zwaar aan, dat zij als advocaten hun beroepsgroep schade hebben toegebracht en het vertrouwen van burgers in advocaten hebben ondermijnd. Door de werkwijze van het kantoor is er privacygevoelige informatie terecht gekomen bij slachtoffers van verkeersongevallen, informatie waarover zij niet mogen beschikken.

Financieel voordeel. Het letselschade advocatenkantoor van beide verdachten had volgens het OM een enorme informatievoorsprong op andere letselschadekantoren. Letseladvocaten van het kantoor van beide verdachten konden vlot een inschatting maken, of een zaak succesvol kon zijn, omdat zij snel dossiers van de politievrijwilligster ontvingen. Hiermee behaalden zij volgens het OM een financieel voordeel ten opzichte van hun concurrenten.

Heimelijke zakenrelaties. De 63-jarige vrijwilligster heeft vanaf 2010, in samenwerking met het advocatenkantoor, een eigen Stichting voor Slachtoffers opgericht. In die periode heeft ze onrechtmatig op verzoek van de verdachte advocaten politiedossiers aan het letselschadekantoor doorgespeeld. Uit onderzoek is gebleken, dat de verdachten de zakelijke relatie tussen de 63-jarige politievrijwilligster en het kantoor zo veel mogelijk verborgen heeft weten te houden.

Broodwinning. Het OM heeft overwogen als bijkomende straf de tijdelijke ontzetting uit het beroep van advocaat te vragen. Uiteindelijk is besloten dit niet te doen, omdat de verdachten afhankelijk zijn van hun baan als advocaat. Bovendien zijn beide verdachten first offenders en achten het OM de kans op herhaling zeer beperkt. Begin augustus doet de rechtbank uitspraak. De 63-jarige Amstelveense staat wegens medische redenen op een later tijdstip terecht voor de rechtbank in Amsterdam.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.