Bijgewerkt: 20 april 2024

Acute hepatitis met onbekende etiologie in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO/Wikipedia
20-04-2022

Op 5 april 2022 werd de WHO in kennis gesteld van 10 gevallen van ernstige acute hepatitis met onbekende etiologie (oorzakenleer) bij kinderen jonger dan 10 jaar, in centraal Schotland. Op 8 april waren er in het Verenigd Koninkrijk 74 gevallen vastgesteld.

Hepatitisvirussen (A, B, C, E, en D voor zover van toepassing) zijn na laboratoriumtests uitgesloten, terwijl verder onderzoek wordt verricht om inzicht te krijgen in de etiologie van deze gevallen. Gezien de toename van het aantal gemelde gevallen in de afgelopen maand en de intensievere opsporingsactiviteiten, zullen de komende dagen waarschijnlijk nog meer gevallen worden gemeld- meldt de World Health Organization WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)

Op 5 april 2022 heeft het nationale contactpunt (NFP) van de Internationale Gezondheidsregeling (IGR) voor het Verenigd Koninkrijk de WHO in kennis gesteld van 10 gevallen van ernstige acute hepatitis met onbekende etiologie bij voorheen gezonde jonge kinderen (leeftijdsgroep: 11 maanden tot vijf jaar) in centraal Schotland. In negen van deze 10 gevallen begonnen de symptomen in maart 2022, terwijl in één geval de symptomen in januari 2022 begonnen. De symptomen waren geelzucht, diarree, braken en buikpijn. Alle tien gevallen werden ontdekt toen ze in het ziekenhuis werden opgenomen.

Vanaf 8 april 2022 heeft verder onderzoek in het Verenigd Koninkrijk in totaal 74 gevallen (inclusief de 10 gevallen) opgeleverd die aan de gevalsdefinitie voldoen1. Het klinische syndroom in de geïdentificeerde gevallen is dat van acute hepatitis met duidelijk verhoogde leverenzymen, vaak met geelzucht, soms voorafgegaan door gastro-intestinale symptomen, bij kinderen die in de eerste plaats jonger zijn dan 10 jaar. Sommige gevallen moesten worden overgebracht naar gespecialiseerde kinderafdelingen voor leverziekten en zes kinderen hebben een levertransplantatie ondergaan. Op 11 april was nog geen enkel sterfgeval gemeld en er is één geval ontdekt dat epidemiologisch in verband kan worden gebracht met de ziekte.



Laboratoriumtests hebben in deze gevallen hepatitis type A, B, C, en E-virussen (en eventueel D) uitgesloten, terwijl in verscheidene gevallen het Severe acute respiratory syndrome coronavirus type 2 (SARS-CoV-2) en/of het adenovirus zijn opgespoord. In het Verenigd Koninkrijk is onlangs een toename van de activiteit van het adenovirus geconstateerd, dat samen met SARS-CoV-2 circuleert, hoewel de rol van deze virussen in de pathogenese (mechanisme waardoor de ziekte zich ontwikkelt) nog niet duidelijk is. Tot dusver zijn geen andere epidemiologische risicofactoren vastgesteld, waaronder recente internationale reizen. Over het geheel genomen wordt de etiologie van de huidige hepatitisgevallen nog steeds als onbekend beschouwd en wordt er nog steeds actief onderzoek naar gedaan. Laboratoriumtests op andere infecties, chemische stoffen en toxines zijn aan de gang voor de geïdentificeerde gevallen.

Na de melding uit het VK zijn in Ierland minder dan vijf gevallen (bevestigd of mogelijk) gemeld; deze worden nog verder onderzocht. Daarnaast zijn in Spanje drie bevestigde gevallen van acute hepatitis met onbekende etiologie gemeld bij kinderen (in de leeftijd van 22 maanden tot 13 jaar). De nationale autoriteiten onderzoeken deze gevallen momenteel.

Reactie volksgezondheid. In het hele Verenigd Koninkrijk zijn klinische en volksgezondheidsmaatregelen genomen om het opsporen van gevallen te coördineren met onderzoek naar de oorzaak van de ziekte in deze gevallen. Verdere onderzoeken door de nationale autoriteiten zijn aan de gang en omvatten een gedetailleerdere blootstellingsanamnese, toxicologische tests en aanvullende virologische/microbiologische tests. Er zijn aan deskundigen richtsnoeren verstrekt ter ondersteuning van een grondig onderzoek van verdachte gevallen. Ook in Ierland en Spanje worden de gemelde gevallen verder onderzocht en wordt op klinisch vlak en op het gebied van de volksgezondheid actie ondernomen.

Risicobeoordeling van de WHO. Het Verenigd Koninkrijk heeft melding gemaakt van een recente onverwachte aanzienlijke toename van gevallen van ernstige acute hepatitis met onbekende etiologie bij jonge kinderen. Hoewel de mogelijke rol van adenovirus en/of SARS-CoV-2 in de pathogenese van deze gevallen één hypothese is, moeten andere infectieuze en niet-infectieuze factoren volledig worden onderzocht om het risico goed te kunnen beoordelen en beheersen.

Aangezien het aantal gevallen in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen maand is blijven toenemen en de opsporing van gevallen uitgebreider is geworden, is het zeer waarschijnlijk dat meer gevallen zullen worden ontdekt voordat de etiologie is gevonden (hetzij biologisch, chemisch of een of meer andere agentia) en overeenkomstige passende controle- en preventiemaatregelen zijn genomen. De WHO volgt de situatie samen met andere lidstaten en het Verenigd Koninkrijk en partners op de voet voor gevallen met een soortgelijk profiel.

Advies van de WHO. Er moet verder worden gewerkt aan de identificatie van gevallen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. De prioriteit is de etiologie van deze gevallen vast te stellen om verdere klinische en volksgezondheidsmaatregelen te sturen. Eventuele epidemiologische verbanden tussen de gevallen kunnen aanwijzingen opleveren voor het opsporen van de ziektebron. Temporele en geografische informatie over de gevallen en hun contacten moet op potentiële risicofactoren worden onderzocht.

Hoewel sommige gevallen positief testten op SARS-CoV-2 en/of adenovirus, moeten de virussen genetisch gekarakteriseerd worden om mogelijke verbanden tussen de gevallen vast te stellen. De lidstaten worden sterk aangemoedigd om mogelijke gevallen die aan de gevalsdefinitie voldoen, op te sporen, te onderzoeken en te melden. Internationaal reizen en internationale handel: op basis van de momenteel beschikbare informatie beveelt de WHO geen beperking aan van het reizen en/of de handel met het Verenigd Koninkrijk, of enig ander land, waar gevallen zijn vastgesteld.

Hepatitis is een ontsteking van het leverweefsel. Sommige mensen of dieren met hepatitis hebben geen symptomen, terwijl anderen een gele verkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht), slechte eetlust, braken, vermoeidheid, buikpijn en diarree ontwikkelen. Hepatitis is acuut als het binnen zes maanden verdwijnt en chronisch als het langer dan zes maanden duurt. Acute hepatitis kan vanzelf verdwijnen, overgaan in chronische hepatitis, of (zelden) resulteren in acuut leverfalen. Chronische hepatitis kan overgaan in littekenvorming van de lever (cirrose), leverfalen, en leverkanker.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.