Bijgewerkt: 18 april 2024

Actief voor Amstelveen wil coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
04-04-2022

Actief voor Amstelveen raadslid Gonnie van Rietschoten, heeft een bezoek gebracht aan de 'weggeefwinkel' aan de Handweg 129 in het voormalige pand van Van Diemen FunSports en de opslag in het voormalige pand van tuincentrum Life en Garden. Met eigen ogen zag zij hoe enorm veel werk er verzet wordt door de vrijwilligers o.l.v. Irina en Caresse. Samen met o.a. Elena Nabatova van Participe Amstelland is er in zeer korte tijd een megaklus geklaard.

Een zeer indrukwekkende rondleiding die laat zien dat er nog meer handen nodig zijn. Omdat niet alleen de Oekraïense vluchtelingen uit Amstelveen hier naar toe komen om de broodnodige spullen te halen. Maar ook Oekraïners uit omliggende gemeenten zoals Aalsmeer, Amsterdam en zelfs Almere vinden inmiddels de weg naar de Handweg. En dat alles wordt georganiseerd en geregeld door vrijwilligers. Ook de beveiliging is in handen van deze mensen, terwijl er eigenlijk professionele beveiliging nodig is. De hulpvraag groeit zo hard, dat men soms te lang moet wachten en dat kan irritaties geven. Een beveiliger aan de deur voor controle en iemand voor registratie is eigenlijk onontbeerlijk geworden.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen met de vrijwilligers van de 'weggeefwinkel' aan de Handweg 129 op 1 april 2022


Buiten deze 'weggeefwinkel' wordt er nog zeer veel georganiseerd. School, sport, uitjes eigenlijk te veel om op te noemen. Dit wordt mede georganiseerd door Participe Amstelland. De stroom vluchtelingen lijkt voorlopig nog niet te eindigen en er zijn ook nog andere vluchtelingen in Amstelveen die hulp nodig hebben. Vrijwilligers en iedereen die ondersteuning aanbieden, beginnen op hun tandvlees te lopen en er is dringend overkoepelde coördinatie nodig. Veel bedrijven bieden hulp aan, maar door verspreide communicatie en het missen van een vast aanspreekpunt blijft veel hulp liggen.

Daarbij komt nog eens dat de huidige locaties uiterlijk half mei leeg moet zijn, omdat dan de sloop gaat beginnen met het bouwrijp maken voor de bouw van woningen aan de Handweg. Er wordt nog gesproken met de gemeente Amstelveen om te kijken naar een nieuwe locatie. Deze druk en onzekerheid brengt grote spanningen met zich mee, terwijl de mensen zich alleen maar bezig willen houden met het geven van hulp. Er zijn op korte termijn al maatregelen nodig.

Actief voor Amstelveen zal daarom, in eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad, een motie indienen voor een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp te structureren. Op deze manier is er één gemeenschappelijk aanspreekpunt voor alle organisaties, vrijwilligers en bedrijven die hulp aanbieden of nodig hebben. Dee huidige hardwerkende vrijwilligers worden dan ontlast van allerlei randzaken en hoeven ze zich alleen bezig te houden met waar ze goed in zijn: hulp bieden aan vluchtelingen! Lees verder: Open House Fond



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.