Bijgewerkt: 20 april 2024

Actief Voor Amstelveen gaat motie Kostendelersnorm indienen

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief Voor Amstelveen
11-07-2022

Actief Voor Amstelveen gaat tijdens de gemeenteraadsvergadering op 13 juli 2022 een motie indienen om de huidige kostendelersnorm, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de gewijzigde wet op 1 januari 2023, voor inwonende jongeren onder de27 jaar, vanaf heden al niet meer toe te passen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Michel Becker fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen


De regering van plan is om vanaf 1 januari 2023 de kostendelersnorm niet meer toe te passen voor jongeren onder de 27jaar. De kostendelersnorm is voor alle leeftijden vanaf 21 jaar en ongeveer 10% van de bijstandsgerechtigden hiermee te maken krijgt.

Uitkeringsgerechtigde met thuiswonende kinderen tot 27 jaar, waarvan indien mogelijk de inwonende zoon of dochter een kleine bijdrage voor leef- en woonkosten inbrengt, komen in de problemen wanneer hun uitkering hierdoor verlaagd wordt, juist in deze dure tijden met stijgende prijzen voor energie en de dagelijkse boodschappen.

Bovendien zorgt de problematiek op de woningmarkt ervoor dat jongeren vaak niet uit huis kunnen, hoe graag ze ook willen en lijdt deze maatregel mogelijk tot dakloosheid omdat ouders hun kinderen op financiële gronden de deur moeten wijzen. Op grond van de Participatiewet hebben gemeenten de mogelijkheid om de menselijke maat te hanteren bij het al dan niet toepassen van de kostendelersnorm.

Wat is de kostendelersnorm in de bijstand? De kostendelersnorm betekent dat als u samenwoont met meer volwassenen, de gemeente uw bijstandsuitkering daarop aanpast. Hoe meer volwassen personen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering. Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. De reden voor de kostendelersnorm is dat u lagere woonkosten heeft als er meer personen in uw woning wonen. U kunt deze kosten namelijk delen. 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.