Bijgewerkt: 26 februari 2024

Actief voor Amstelveen wil herijking van het huidige standplaatsenbeleid

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
27-09-2023

Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen zal op de aankomende raadsvergadering op woensdag 27 september 2023 een motie indienen voor herijking van het huidige standplaatsenbeleid.

De lokale ondernemer bloemenman Maikel Brand staat tot plezier van vele Amstelveners al jaren met zijn stal op het Stadshart. De gemeente Amstelveen investeert al jaren geld om het Stadshart levendiger te maken, o.a. door een andere inrichting en het plaatsen van plantenbakken, des te vreemder is het dan, dat bloemenman Maikel Brand het veld moet ruimen. Maikel is al vele jaren met de gemeente in gesprek over verlenging van zijn contract om in deze openbare ruimte zijn brood te verdienen, kreeg na de hoorzitting in april hierover van de onderzoekscommissie het gelijk aan zijn zijde, maar heeft volgens zijn zeggen, mede door inmenging van winkelcentrum eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield, dit besluit genomen.

Andere standplaatshouders hebben of kregen wel een vergunning tot eind 2026, Actief voor Amstelveen wil dat hier het gelijkheidsbeginsel van kracht is en de gemeente met deze, maar ook met de andere standplaatshouders, tot vergelijk komt en de standplaatsen op de huidige of andere plek een toekomst bieden.

Foto Amstelveen
(Foto Actief voor Amstelveen - 2023)

Bloemenman Maikel Brand staat tot plezier van vele Amstelveners al jaren met zijn stal op het Stadshart

Bijgevoegde mailwisseling tussen Dhr. Brand en zijn advocaat, is met toestemming van Dhr., Brand toegevoegd:

'Beste Maurits,

Graag zou ik opnieuw in contact met je komen over een situatie waar we eerder contact over hebben gehad met betrekking tot mijn bloemenstal op het Stadshart in Amstelveen. Je had eerder aan mijn moeder (Nelleke Brand-Gouw) aangeboden om mij belangeloos te helpen, daar wil ik graag gebruik van maken.

Eerder ging dit over de positie van de bloemenstal ivm met de wind. Toen gaf ik aan dat er een 5 jarig contract aan zou komen dit jaar en ik daarom niet wilde dat ik risico liep om mijn standplaatsvergunning te verspelen. Echter is de situatie inmiddels flink negatief veranderd. In november 2022 kreeg ik een telefoontje dat mijn standplaats per 1 januari zou zijn opgeheven. Hier ben ik tegenin gegaan en dit heeft geresulteerd in een eenjarig contract waarin staat dat ze een maand opzeg termijn hebben.

De reden zou zijn dat het Stadshart opnieuw wordt ingericht en alle standplaatsvergunningen zijn ingetrokken/niet worden verlengd, dit is volgens de gemeente hun standplaatsenbeleid. Het gaat nu nog om 3 standplaatsen. Hierover heb ik deze maand een hoorzitting gehad, mede omdat er een 5 jarig contract was beloofd en ook de wijze waarop volgens mij niet klopt. Pas een uur voor deze hoorzitting kreeg ik de huurovereenkomst van mijn standplaatsvergunning op papier, ondanks dat ik daar meerdere keren in de weken daarvoor contact over heb opgezocht. De uitspraak van hoorzitting is begin maart.

Echter is sinds de hoorzitting de situatie erg verslechterd. Ik krijg bijna dagelijks handhaving aan mijn stal. Ze meten het na hoe ik sta uitgestald. In mijn contact staat dat ik 52m² (bloemenstal van 22m² en uitstallingen) in beslag mag nemen. Maar nu werd ik op 14 februari ´s middags (ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat Valentijnsdag een van de drukste dagen is voor een bloemenstal) door Eric Smit gebeld en hij deelde me mede dat mijn standplaatsvergunning is voor 22m², maar wel voor dezelfde huurprijs. Ik heb verder niets meer op papier vernomen van hem/gemeente hierover. Ik ben witheet, want dit kan volgens mij niet zomaar. Dat zou betekenen dat mijn standplaats meer dan gehalveerd wordt, met dezelfde huur, dit is dan alleen mijn bloemenstal zonder uitstallingen, dit is niet werkbaar.

Via de marktmeester heb ik vernomen dat er aan hem gevraagd is om een negatieve brief te schrijven over mij/mijn bloemenstal, wat hij overigens niet heeft gedaan. Maar dit soort informatie geeft wel aan dat het lijkt alsof ze een dossier tegen mij proberen op te bouwen, zodat ze sterker staan om mij weg te krijgen.

Tijdens de hoorzitting werd mij verweten dat ik niet vaak genoeg open ben, dit heeft met de wind te maken (hetgeen ik eerder bij jou heb aangegeven). Wanneer ik open ga als het erg waait/wind verkeerd staat, dan is er een risico dat mijn parasols wegwaaien, met alle risico´s van dien. Tot op heden krijg ik geen reactie op het verzoek om mijn kar te draaien, met als gevolg dat ik nog steeds regelmatig dicht moet blijven in verband met de wind. Daarnaast is er een periode geweest dat ik ernstig ziek ben geweest (mijn nieren werkten niet meer en ik heb op de IC van het AMC gelegen).

De afgelopen 4 weken heb ik veel pogingen gedaan om in contact te komen met mevrouw Speijer, zij gaat over de standplaatsvergunningen. Echter neemt ze op geen enkele manier contact met me op na de vele terugbelverzoeken. Waardoor veel vragen van mij onbeantwoord blijven. Zoals bijvoorbeeld over het draaien van mijn stal.

Daarnaast heb ik week 3 mijn stal niet kunnen openen in verband met werkzaamheden aan de pui van het winkelcentrum, zonder dat ik daarvan op de hoogte was gebracht. Aangezien ik wel al mijn bestellingen binnen had, betekende dit dat ik deze heb moeten vernietigen. Van al deze zaken heb ik foto´s gemaakt, daarnaast heb ik dit opgenomen met de gemeente, Eric Smit. Hij heeft nog steeds geen oplossing hiervoor aangedragen.

Ook op 16 februari kon ik niet open, omdat er hekken om mijn bloemenstal stonden in verband met de aanleg van glasvezel, wederom was ik niet op de hoogte gebracht hierover. Dit alles heeft mij flinke omzet gekost, wat in deze tijden zwaar valt. Dan nog een vraag, hier werd ik op gewezen door een kennis: omdat de vergunning al meer dan 25 jaar loopt (mijn compagnon huurde dit al) zou ik volgens hem in aanmerking komen voor het gewoonterecht, kun jij me dit uitleggen? Kan ik hier aanspraak op maken?

Van mijn klanten krijg ik veel complimenten over hoe ik mij presenteer en volgens velen een toevoeging voor het Stadshart, wat voor extra gezelligheid zorgt. Dit helpt om te horen, maar de situatie kost mij veel stress en boosheid op dit moment, mede omdat ze geen passende oplossing bieden zoals een passend alternatief. Ik zou graag horen hoe jij over bovenstaande denkt, zouden we hier contact over kunnen hebben?

Met vriendelijke groet, Maikel Brand Amstelveen Bloemen'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.