Bijgewerkt: 21 juni 2024

Actie vierde klok Urbanus-Nes

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
20-10-2005

De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel moet zijn vierde kerkklok terugkrijgen. „Een grote klok met een mooie zware toon."

St. Urbanus Nes aan de Amstel(eigen collectie - 2005)

St. Urbanus Nes aan de Amstel


Dat is de inzet van de Stichting De Vierde Klok, die momenteel zeer actief fondsen werft voor de aanschaf van deze klok. De kosten bedragen € 17.000,-. Daarvan is zevenduizend euro binnen, er resteert dus nog een financieel gat van € 10.000,-. De toren van de meer dan honderd jaar oude kerk biedt plaats aan vier klokken. In 1942 heeft de Duitse bezetter de oorspronkelijke klokken in beslag genomen en omgesmolten. In 1950 hebben kerk- en cultuurminnaars gespaard voor vervangende klokken. Eerst twee, later kwam de derde erbij. De vierde keerde nimmer terug.

De kloktonen zijn G-l van circa 730 kilogram, Ais-1 van ongeveer 420 kilogram en een C-2 van zo'n 290 kilogram. Deze drie klokken vormen tezamen het zogenoemde Te Deum Motief gelui. De stichting is geadviseerd een zwaardere klok toe te voegen, F-l qua toon, circa 950 kilogram zwaar en met een diamteer van ruim 1.10 meter. Het is een bronzen luidklok met oud model P en F kroon. De Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen goot ook de andere drie klokken. Met de zware F-l-toon wordt het zogenoemde Gecombineerd Melodisch Harmonisch gelui verkregen.

Het huidige geluid van de St. Urbanus in Nes bestaat uit drie klokken, gegoten in 1950 door Petit en Fritsen uit het Noord-Brabantse Aaarle Rixtel.

Dit schrijft de heer G. Oldenbeuving in het advies van de Katholieke Klokken- en Orgelraad aan de Stichting De Vierde Klok. „De klokken hebben alle een kroon en zijn van uitsteklende kwaliteit. De klepels zijn op de slagpunten uitgesleten. Dit heeft op de klank geen noemenswaardige invloed.

Bijgeleverde foto's laten zien dat roestvorming op de hamer van het slagwerk aanwezig is. Ik heb de indruk dat dit in de nabije toekomst nog geen problemen zal opleveren. Wellicht kan een onderhoudsmonteur er ter zijner tijd eens goed naar kijken." „De klokken hangen in krukassen in stalen luidstoelen. Deze vertonen geen noemenswaardige gebreken. De luidmotoren zijn op de zolder boven de klokkenkamer geplaatst. Het vereist enig onhandig klimwerk om ze te bereiken. Ze functioneren goed. Bouwkundig ziet alles er goed en degelijk uit."

„De wens om het gelui met een derde klok uit te breiden is alleszins gerechtvaardigd. Zoals voorgesteld in de offerte van Petit en Fritsen is een grotere klok met de toon F-l, diameter circa 1.130 cm, gewicht zo'n 950 kg de beste manier. Een kleinere klok bij deze toren zou een veel te licht gelui laten horen." „Op het eerste gezicht lijken er zich geen bouwkundige problemen voor te doen.

Er is alle ruimte voor een vierde luidstoel en ook de motor kan zijn plek op de zolder krijgen. Omdat de klokken in 1950 door Petit en Fritsen zijn gegoten is het goed ook nu de klok door deze klokkengieterij van naam te laten gieten." „Het gelui van St. Urbanus heeft een prachtige klank en zal met de uitbreiding zeer fraai gaan klinken. Terwijl ook de muzikale mogelijkheden sterk worden uitgebreid."

door Henk Godthelp
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.