Bijgewerkt: 1 maart 2024

Aantal griepgevallen in Nederland is flink toegenomen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Nivel
14-01-2011

Het aantal griepgevallen in Nederland is de afgelopen week flink toegenomen. In de eerste week van 2011 werden 87 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) gerapporteerd door de huisartsen van de CMR-Peilstations van het NIVEL.

Flu-graph  Amstelveen
(Bron Nivel - 2011)

De door NIVEL-peilstationhuisartsen geregistreerde nieuwe influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) per 100.000 inwoners per week op 14 januari 2010


Dit is de eerste week, dat het aantal griepgevallen boven de epidemische afkapwaarde van 51 per 100.000 inwoners komt. Griep komt in alle regio's van het land voor. Huisartsen zien vooral jonge kinderen met IAZ (0-4 jaar). In de 36 door de huisartsen van patiënten met IAZ ingestuurde en onderzochte neus- en keelmonsters werd 24 maal (67%) influenzavirus aangetoond;15 maal het influenza A(H1N1)2009 virus (Mexicaanse griep), 1x influenza A, van onbekend subtype en 8 maal type B influenzavirus.

Er werd bij deze patiënten 1 maal respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden. In de 12 van patiënten met bovenste luchtweginfectie anders dan IAZ (ARI) ingestuurde en onderzochte neus- en keelmonsters werd 3 maal (25%) influenzavirus A(H1N1)2009 gevonden en 1 maal (8%) RSV aangetoond.

Van alle midddels virologisch onderzoek bevestigde grieppatiënten in week 01 werd 30% veroorzaakt door influenza B, 67% door Mexicaanse griep en 3% door een influenza A-virus waarvan het subtype nog niet is vastgesteld. De gevonden griepvarianten zitten ook in het griepvaccin voor dit seizoen verwerkt.

NIVEL?

Het NIVEL (oorspronkelijk afkorting van Nederlands Instituut Voor onderzoek van de EersteLijnsgezondheidszorg) is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Er vindt toegepast beleidsonderzoek plaats voor beleidsmakers in de gezondheidszorg.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd op projectbasis. Onderzoeksgegevens worden gebruikt door een groot aantal partijen, afkomstig uit de overheid en (koepels van) zorgverzekeraars, beroepsgroepen, zorginstellingen en patiënten- en consumentenorganisaties. Het NIVEL is een stichting en heeft sinds 2009 een Raad van toezicht. Deze houdt toezicht op het besturen van de stichting door de directie. Kijk ook op: Google’s Flu trends NL

CMR-Peilstations?

De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 59 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is verspreid naar regio en over stad en platteland.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.