Bijgewerkt: 4 maart 2024

Aanleg van de nieuwe metrolijn is vertraagd

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amsterdam / Wikipedia
19-04-2008

De aanleg van de Noord/Zuidlijn vordert gestaag maar de toename van de kosten en de uitloop van de planning zijn zorgelijk. De nieuwste prognose van de bouwkosten van de Noord/Zuidlijn voorspelt een stijging van € 86,5 miljoen- meldt de gemeente Amsterdam.

De kosten van de nieuwe metrolijn in Amsterdam bedragen nu in totaal € 2.021,5 miljoen (ruim 2 miljard). De aanleg van de nieuwe metrolijn is op sommige locaties vertraagd. Oorzaak is vooral een aantal technische tegenslagen in de binnenstad. Het college van B en W van Amsterdam kiest nu voor een realistischer scenario en heeft besloten de planning te verschuiven naar 2015.

Tram 51 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Sneltram 51 in de Westwijk


Wethouder Tjeerd Herrema

‘Dit is een bijzonder vervelende boodschap voor de stad maar we moeten realistisch zijn. We hebben de afgelopen jaren dit complexe bouwproject te vaak onderschat. Deze financiële prognose laat een veel negatiever beeld zien, vervelend maar noodzakelijk. Het optimisme moet eruit. De vertraging is slecht voor de stad. Zeker nu de overvolle metro’s in Amsterdam en de vastlopende wegen in de hele regio laten zien dat we de Noord/Zuidlijn echt hard nodig hebben’.

Kosten

De stijging van de bouwkosten (€ 86,5 miljoen) heeft vooral te maken met de extra kosten die moeten worden gemaakt bij de bouw van de diepe stations in de binnenstad (Rokin, Vijzelgracht en Ferdinand Bolstraat) en bij de werkzaamheden op het Centraal Station.

Zo moet er voor de stations in de binnenstad een hogere rekening worden betaald voor allerlei extra uitgevoerde werkzaamheden. Bij het Centraal Station ontstaan extra kosten bij het aanbrengen van een stempel in het ondergrondse kanaal waarin het metrostation wordt afgezonken.

Noord/Zuidlijn

De Noord/Zuidlijn is een metrolijn in aanleg in Amsterdam, waarvan de bouw in april 2003 begonnen is. De lijn zal lopen van Amsterdam Noord (Buikslotermeerplein), onder het centrum van Amsterdam door naar station Zuid. Voor deze lijn is het lijnnummer 52 voorzien.

Tracé

De metrolijn krijgt een lengte van 9,7 kilometer. Hij begint bovengronds in Amsterdam-Noord en gaat onder het IJ en het Centraal Station door. Daarna loopt het tracé door een geboorde tunnel via het Damrak, de Dam, het Rokin, de Vijzelstraat, de Vijzelgracht, de Ferdinand Bolstraat en de Scheldestraat.

Vanaf het Europaplein wordt de tunnel in open bouwwijze gemaakt. Voor de RAI langs loopt de metrolijn nog ondergronds, waarna de Noord/Zuidlijn weer boven de grond komt in de middenberm van de Ringweg Zuid (Rijksweg 10) tussen het nieuwe station Europaplein en station Zuid. Bij station Zuid sluit de metro aan op het bestaande netwerk (lijnen lijnen 50 en 51).

Tram 5 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het eindpunt van tramlijn 5 aan het Handelsplein


In vroege plannen was sprake van een doorgaande dienst over de Noord/Zuid- en Amstelveenlijn onder het lijnnummer 58. Momenteel is nog niet duidelijk of, en zo ja hoe de Amstelveenlijn en de Noord/Zuidlijn met elkaar verbonden zullen worden. Samenvoeging van beide lijnen wordt wel wenselijk geacht in het kader van de ontvlechting van het metronet.

Amstelveenlijn

De Amstelveenlijn (metro/sneltramlijn 51) is een combinatie van metro en sneltram tussen station Amsterdam Centraal en Amstelveen. De lijn is 19 kilometer lang. Naast lijn 51 maakt ook tramlijn 5 tussen Station Zuid en de halte Oranjebaan in Amstelveen gebruik van deze route.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.